Laddar 30 mobiler trådlöst samtidigt

2015-07-09 13:11  

Med magnetisk resonans kan upp till 30 mobiltelefoner laddas trådlöst samtidigt och på avstånd visar koreanska forskare.

Tidigare metoder för att ladda mobiltelefoner trådlöst bygger på att telefonen läggs på en laddningsplatta.

Men nu har forskare vid sydkoreanska Kaist vidareutvecklat en laddningsmetod som bygger magnetisk resonans, och som demonstrerats tidigare för att överföra ström på flera meters avstånd.

Tekniken kallas Dipole Coil Magnetic Resonant System, DCRS. Genom att lägga spolar i kors har man skapat roterande magnetfält, vilket gör att mobiltelefoner kan laddas vid sex frihetsgrader.

De tillverkade en kvadratmeterstor platta, som gör det möjligt att ladda upp till 30 mobiltelefoner med kapaciteten 1 watt vardera, eller 5 bärbara datorer med kapaciteten 2,4 watt, samtidigt. Laddning är möjlig på avstånd upp till 0,5 meter.

Enligt professor Chun T. Rim vid Kaist arbetar tekniken vid mycket låga magnetfält som ligger inom gällande säkerhetsregler.

Testresultaten har publicerats i tidskriften IEEE Transactions on Power Electronics.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt