Lådan som klarar flest ljudformat

2004-04-16 12:37  
Soundbridge

Med mycket musik på datorns hårddisk finns det anledning att koppla ihop datorn med vardagsrummets stereoanläggning. Flera företag säljer lådor som ska göra kopplingen så enkel som möjligt, men ingen klarar fler ljudformat än Soundbridge från Roku.

Det billiga sättet att lyssna på musik från datorn i vardagsrummets stereo är att dra en ljudkabel från datorns ljudkort till förstärkarens ingång. Det fungerar, men när det är dags att byta skiva måste du resa dig ur soffan.

Soundbridge kommer att finnas på marknaden i USA i slutet av april.
Det dyrare, men betydligt smidigare, sättet är att köpa en box som fungerar som en förlängning av datorns musikspelare. Flera företag säljer såna lösningar, bland andra Netgear, Linksys och Turtle Beach. Alla har en gemensam grundidé: Via en nätverksanslutning kopplas en musikspelare till datorn. Spelaren får en egen ip-adress i hemnätverket och med en fjärrkontroll går det nu att byta låt utan att lämna soffan.

Amerikanska Roku börjar inom kort sälja en av de mesta kompetenta lådorna. Rokus Soundbridge utmärker sig framför allt genom att klara av fler ljudformat än någon av konkurrenterna: Spelaren klarar av vanliga ljudformat som mp3, wma, aac, aiff och wav, men också Ogg Vorbis och flac. De två senare är komprimeringsformat som utvecklats med öppen källkod. Ogg Vorbis är en direkt konkurrent till Microsofts wma, Apples aac och mp3 medan flac komprimerar musik utan att ljudkvaliteten försämras.

Närmaste konkurrent i fråga om antal filformat är Squeezebox från Slim Devices. Den klarar allt som Soundbridge klarar, bortsett från wma-filer. Roku har också valt att använda Slim Devices program SlimServer, som är utvecklat med öppen källkod.

Andra finesser hos Soundbridge är att den bland annat går att använda tillsammans med Apples musikprogram Itunes och klarar av att läsa de spellistor som skapas i programmet. Soundbridge kan också användas som väckarklocka, och spelar förvald musik när det är dags att vakna, och för att lyssna på radiostationer som sänder via nätet. Vilka ljudformat som stöds för strömmande radio har Roku ännu inte presenterat.

I standardutförandet kopplas Soundbridge till datorn, som kan vara antingen en Mac eller en PC som kör Windows, via en vanlig nätverkskabel. Den som vill slippa dra kablar från datorn till stereon kan köpa till ett trådlöst nätverkskort och skicka musiken genom luften istället.

Soundbridge finns i två varianter, M2000 och M1000. Den enda skillnaden mellan de två är storleken på teckenfönstret. M2000, som har ett teckenfönster med 512 x 32 bildpunkter, kostar runt 4 000 kronor, den mindre M1000, med 280 x 16 bildpunkter, ungefär 2 000 kronor. Båda modellerna börjar säljas i slutet av april. Slim Devices Squeezebox också runt 2 000 kronor, men då ingår trådlös nätverksanslutning i priset.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt