Läckte USA:s cyberattacker mot Kina

2013-06-14 09:59  

Washington (TT-AFP-Reuters). Edward Snowden, som avslöjat USA:s omfattande övervakning av tele- och datatrafik, har läckt uppgifter om hackerattacker mot kinesiska datorer, skriver en Hongkongtidning.

IT-teknikern Snowden gömmer sig i Hongkong efter att ha läckt uppgifter om USA:s övervakning av tele- och datatrafik för medier. Han har sagt att han tänker stanna i staden och kämpa mot USA:s eventuella försök att få honom utlämnad.

South China Morning Post skriver på fredagen att tidningens medarbetare fått exempel på IP-adresser till datorer i Kina och Hongkong som USA försökt hacka sig in i, rapporterar AFP.

USA har inlett en brottsutredning mot Snowden. Det sade FBI-chefen Robert Mueller i ett kongressutskott på torsdagen.

Utan att nämna Snowden vid namn sade Mueller att alla nödvändiga åtgärder vidtagits för att ställa den skyldige till svars.

I USA försvarar myndigheterna den hemliga signalspaning som Snowden offentliggjort. Chefen för NSA, som leder övervakningsprogrammet Prism, Keith Alexander, sade i onsdags i kongressen att programmet bidragit till att avslöja dussintals potentiella terrorattacker.

Dianne Feinstein, demokratisk ordförande i senatens underrättelseutskott, sade att detaljer om de avvärjda terrorplanerna ska offentliggöras på måndag. Vita huset nämnde redan på torsdagen två exempel: Gripandet 2009 av en man i Chicago som planerade attentat mot Jyllands-Posten och planer på sprängattentat mot i New Yorks tunnelbana samma år.

Dianne Feinstein, ordförande i senatens underrättelseutskott, sade på torsdagen att kongressen ska överväga att begränsa konsulternas tillgång till hemlig information.

Hon uttalade sig sedan utskottet fått information om regeringens övervakningsprogram.

Många i USA har förbluffats över att Snowden, anställd av ett IT-företag som anlitades av NSA, haft tillgång till känsligt, hemligstämplat material.

Nya uppgifter visar att han samtidigt som han arbetade för CIA och andra underrättelseorgan var flitigt verksam på internet, där han under pseudonymer propagerade för ökad integritet och mot statlig övervakning. Han angrep också profithunger inom näringslivet

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt