Läckans arbetsgivare "chockad"

2013-06-10 07:40  
Edward Snowden jobbade på uppdrag hos National Security Agency, NSA, under tre månader. Han befinner sig efter avslöjandet i Hongkong. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix

(Uppdaterad) Washington (TT-Reuters). Ett företag i IT-branschen bekräftar att det anställt underrättelseläckan Edward Snowden, som trädde fram i går och berättade att han lämnat ut dokument om USA:s övervakningsprogram.

Företaget, Booz Allen, sade att han arbetat där i tre månader och ingår i en grupp på Hawaii. Företaget har haft uppdrag för underrättelseorganet NSA och att Snowden arbetat där.

"Nyheten om att den här personen medgett att han lämnat ut hemligt material är chockerande. Om det stämmer är det ett allvarligt brott mot våra regler och kärnvärden", hette det i ett uttalande från Booz Allen.

Snowden medgav i går att det var han som lämnat informationen om NSA:s datainsamling till den brittiska tidningen The Guardian.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, sade Snowden i en filmad intervju på The Guardians hemsida.

På frågan om varför han slutligen bestämde sig för att träda fram med uppgifterna svarar han:

– NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.

Edward Snowden var en av mängder av personer som jobbar för USA:s säkerhetstjänst, försvar och andra viktiga myndigheter, men som är anställda av underleverantörer. Det är ett sårbart system, konstaterar journalisterna Philip Ewing och Tony Romm i en artikel i den amerikanska nättidningen Politico.

De skriver att de som arbetar via privata underleverantörer "är så många att ingen, varken Pentagon eller underrättelsetjänsten, vet exakt hur många". Skribenterna konstaterar att en del av dessa "har hand om landets viktigaste hemligheter" och att det "finns oräkneliga sprickor som information kan läcka ut från".

Att få Snowden utlämnad från Hongkong, där han befinner sig på okänd adress, blir en komplicerad process, säger Scott Robinson på USA:s konsulat i Hongkong till AFP.

Sedan 1996 har USA och Hongkong ett utlämningsavtal, där länderna förbinder sig att lämna ut misstänkta brottslingar på flykt. Men Kina kan lägga in sitt veto mot utlämningar och, enligt Robinson, hävda att det handlar om Kinas "försvar, utrikesaffärer eller viktigt allmänintresse eller riktlinjer".

Något mer vill det amerikanska konsulatet inte säga, och myndigheterna i Hongkong kommenterar inte affären.

Snowden har uppgett att han vill söka asyl i Island som han menar är ett land som som står upp för internetfrihet. Islands konsulat i Hongkong vill inte kommentera saken, och vägrar säga om Snowden varit i kontakt med dem.

Utredningen av läckorna från USA:s övervakningsprogram är i inledningsskedet och åklagarna ger inte fler kommentarer, skriver justitiedepartementets taleskvinna Nanda Chitre i ett e-brev.

Politiker har upprörts över hur NSA kunnat övervaka telekommunikation med hjälp av dataprogram.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt