Kvantprickar kan ge energisnål platt-tv

2009-12-14 15:29  

Kvantprickar kan minska energiförbrukningen hos färgskärmar till en tiondel, samtidigt som färgåtergivningen blir bättre. Bakom innovationen ligger cleantech-bolaget QD Vision.

Nanometersmå halvledande kristaller kan spela en viktig roll för att få ner energikonsumtionen i västvärlden. Om de så kallade kvantprickarna används för att alstra färger i färgskärmar och platt-tv kan deras energiförbrukning minska till en tiondel. Det hävdar det amerikanska ceantech-företaget QD Vision. Dessutom kan alla färger i det synliga spektrumet återges. Resultatet blir en bättre färgåtergivning.

Finessen med kvantprickar är att de skickar ut olika färger beroende på hur små de är. Sex nanometer stora skickar de ut rött ljus. Minskar storleken till fyra nanometer blir ljuset grön medan två nanometer små prickar skickar ut blått ljus. Allt under förutsättning att de tillverkas av halvledarmaterialet kadmiumselenid, och att de stimuleras av fotoner eller elektroner.

Eftersom färgen styrs av storleken kan kvantprickarna skicka ut färger i hela det synliga och infraröda spektrumet, utan att det vita bakgrundsljuset behöver färgfiltreras som hos dagens lcd-skärmar. Det senare ger inte bara mindre rena färger, utan gör också att energiförbrukningen ökar genom värmeförluster.

Företaget QD-vision gör verkstad av en teknik som MIT-forskaren Seth Coe-Sullivan utvecklat för att göra supertunna filmer av väl organiserade kvantprickar som ligger mellan två elektroder. Enligt uppgifter förhandlar företaget just nu med stora flera tillverkare av lcd-skärmar.

Redan nu säljer företaget kvantprickar till lampproducenten Nexxus Lighting, som ska använda dem för att ge ljusdioder ett ljus som är mer likt det varma ljus glödlampor har. Deras produkt beräknas nå marknaden i början av nästa år.

Företaget prisades nyligen av New England Clean Energy Council för sin energisparande teknik.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: TV Kvantprickar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt