Kursras för Stenbecks bolag

2002-08-20 09:50  
Stenbeck, Törnberg, Jarnheimer

Affärsmannen Jan Stenbecks död skapade kaos på Stockholmsbörsen på tisdagsmorgonen. Aktiekurserna i de bolag som ingår i "Stenbecksimperiet" föll fritt när börsen öppnade på tisdagsmorgonen.

Jan Stenbeck och hans kronprinsar Pelle Törnberg (Metro) och Lars-Johan Jarnheimer (Tele2).
Aktiemarknaden får inte svar på sina frågor om vad Jan Stenbecks död kommer att innebära för koncernen förrän i eftermiddag då en presskonferens ska hållas.

Den gängse uppfattningen har varit att Jan Stenbeck hade "allting inne i huvudet" och hjärtinfarkten som i går tog hans liv gjorde aktiemarknaden mer än nervös.

Aktiekurserna i Stenbeckssfärens börsnoterade bolag Kinnevik, Invik, Metro, MTG, Tele2 och Viking Telekom rasade direkt när börsen öppnade halv tio på tisdagen.

Den finansiellt pressade tidningskoncernen Metros aktie föll med nästan 20 procent innan fallet bromsades upp. Vid 11-tiden stod Metroaktien i 10,50 kronor efter att ha varit nere i 9,50 kronor.

Tele2-aktien föll också kraftigt - från 180 kronor till 165 kronor - för att vid 11-tiden ha tagit tillbaka en del av kursfallet och landat på 176 kronor, en nedgång med cirka 7 procent.

Mediabolaget MTG:s aktie föll på några minuter från 91 kronor till 77 kronor för att återhämta sig till 83 kronor efter en timmes handel.

Moderbolaget Kinneviks aktie föll från 79 kronor till 65 kronor för att sedan ta sig upp till 72 kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt