Kulturministern väntas lämna besked i dab-frågan

2015-06-15 10:44  

Efter miljöpartiets kongress i helgen uppges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inom kort lämna besked i frågan om digitalradioövergången.

Enligt vad Ny Teknik erfar kommer S- och MP-regeringen antingen nu på torsdag eller möjligen efter regeringssammanträdet i nästa vecka att lämna besked om var man står i den uppmärksammade frågan om övergången till digitalradio.

I helgen beslutade Miljöpartiet på sin kongress att FM-nätet inte ska släckas ned.

Samtidigt avslog en majoritet inom partiet ett förslag att MP ska verka för att tekniken Dab+ "upphör till förmån för nyare teknik", som det står i kongressprotokollet.

Enligt partiets mediepolitiske talesperson Niclas Malmberg innebär ställningstagandet att hela frågan om Dab är avförd från regeringens dagordning resten av mandatperioden.

Frågan om man ska gå ifrån analog utsänd radio till digitalradio har stötts och blötts i Sverige i 20 år.

Alliansregeringen tillsatte en utredning som 2014 föreslog att tekniken Dab+ ska användas för att sända rundradio i Sverige och att FM-nätet ska börja släckas med början 2022.

Marcus Hartmann, presschef på Teracom Boxer group som ansvarar för radiosändningarna, vill i dag inte kommentera Miljöpartiets beslut om att bevara FM-nätet.

- Vår enda kommentar är att vi avvaktar regeringens besked i den här frågan och att vi naturligtvis kommer agera såsom regeringen bestämmer, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: DAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt