KTH:s stora pris till Hans Rosling

2010-09-13 08:57  
Hans Rosling får KTH:s stora pris 2010.

Hans Rosling blev världsberömd när han utvecklade mjukvaran Trendalyzer som pedagogiskt förklarar hälsotillståndet i världen. Nu får KTH:s stora pris 2010.

Folkhälsoprofeten Hans Rosling får nu ta plats bland svenska berömdheter som Håkan Lans, Christer Fuglesang, Niklas Zennström, Lennart Nilsson och Mathias Uhlén.

”För sin för förmåga att inspirera och skapa framtidstro och för sitt osjälviska arbete att med teknikens hjälp förbättra människors hälsa tilldelas han KTH:s Stora pris 2010”.

Förutom själva äran och medalj får Hans Rosling också 1 miljon kronor.

Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Han är känd för sina pedagogiska och engagerande föreläsningar om hälsotillståndet i världen och för att lyckats göra torra siffror levande med programvaran Trendalyzer, som han utvecklat tillsammans med sin son Ola och svärdotter Anna.

De bildade stiftelsen Gapminder Foundation i februari 2005.

Berömmelsen blev inte mindre när den amerikanska internetjätten Google två år senare köpte källkoden till Trendalyzer och gjorde den tillgänglig för hela världen.

Samtidigit fick Gapminder Foundation en fri licens att använda Trendalyzer i sitt fortsatta arbete.

Den finns nu nedladdningsbar på Gapminder Foundations sajt under namnet Gapminder World.

Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund följde med över till Google för att vidareutveckla Trendalyzer som döptes om till Google Public Data.

Sedan dess har man också tagit fram flera programvaror, bland annat finns Google Motion Chart som fritt kan användas för att visualisera sifferstatistik.

Se Hans Rosling på Youtube.

KTH:s stora pris

Priset utgår ur avkastningen från en donation från 1944 och uppgår för närvarande till 1 000 000 kronor.

Enligt donatorn, som önskat och förblivit anonym, ska belöningen utdelas till personer som uppfyller något av nedanstående tre kriterier.

1. Person som genom epokgörande upptäckter och skapande av nya värden samt genom sinnrika tillämpningar av vunna rön på det praktiska livets områden främjar Sveriges fortsatta materiella framåtskridande.

2. Person som genom vetenskaplig forskning funnit särskilt värdefulla principer eller metoder vilka är användbara för tillämpningar, som främjar ovan nämnda syfte.

3. Person som genom konstnärliga insatser ”utövar ett mäktigt inflytande särskilt på det egna folkets själsliv.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt