KTH får en Sverker Sjöström-professur

2005-05-31 10:51  
Scanias problemfixare

Lastbilstillverkaren Scania hedrar sin legendariske teknikchef Sverker Sjöström med att finansiera en professur i hållfasthetslära på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm med 12 miljoner kronor.

Sverker Sjöström.
Den nya professuren som inrättas vid KTH:s institution för hållfasthetslära, finansieras i sex år av Scania med 2 miljoner kronor om året.

- Under den tid som Sverker Sjöström ledde Scanias tekniska utveckling lades en solid grund för våra framgångar. Inrättande av en professur i hans namn är ett led i att vårda och utveckla det fina arv som han har lämnat över till oss, säger Scanias forsknings- och utvecklingschef Hasse Johansson i ett pressmeddelande.

Sverker Sjöström doktorerade på KTH 1961 med avhandlingen "On Random Load Analysis".

- Det var en pionjärinsats inom området tillförlitliga konstruktioner och den forskningen har bidragit till utvecklingen inom ämnena hållfasthetslära och matematisk statistik, skriver Hasse Johansson i sin beskrivning av Sverker Sjöströms storhet.

Sverker Sjöström arbetade på Scania nästan 40 år - från 1947 till 1985 - varav 22 år som företagets tekniska direktör.

2003 belönades han med Kungliga Vetenskapsakademiens Stora guldmedalj.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt