Kretsen löser upp sig i kroppen

2012-09-28 14:36  
Ultratunn kisel med ledare av magnesium löser sig i vatten. Foto: Univ of Illinois

Efter att ha utfört sitt jobb i människokroppen börjar den elektroniska kretsen lösa upp sig och försvinna.

Elektronikkretsar kan göra nytta i kroppen, som sensorer eller för att minska inflammationsrisken efter en operation. Problemet är att ingreppet som behövs för att avlägsna elektroniken kan ställa till skada.

Lösningen är kretsar som efter avslutat uppdrag löser upp sig själva.

Forskare vid tre universitet i USA beskriver i senaste utgåvan av Science en krets som byggs på en extremt tunn kiselplatta, bara några nanometer i tjocklek. På den trycks ledare av magnesium.

En sådan krets kan i kontakt med vatten upplösas på några minuter. För att reglera kretsens livslängd så täcks den med olika tjocka skikt av siden beroende på hur länge man vill att kretsen ska vara aktiv. En krets som hjälper till vid sårläkning kanske ska lösa upp sig efter två veckor. Kretsar för andra tillämpningar kan behöva vara aktiva en längre period.

Forskarna ser även möjligheten att tillverka elektronik i konsumentprodukter som användarna tröttnar på efter en tid, varvid elektroniken blir liggande i någon byrålåda. En mobiltelefon skulle exempelvis kunna lösa upp sig själv efter ett visst antal år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt