Kretsar för trådlös mobilladdning

2012-12-17 15:22  
Sändarkretsen t v, mottagarkretsen t h. Foto: Toshiba

Komponenter för att ladda mobilen sladdlöst ska utvecklas av Toshiba och Hanrim Postec, ett sätt att runda frånvaron av standardkontakter.

Mobiltelefoner, och särskilt då smarta mobiler, suger snabbt musten ur batterierna och kan behöva laddas flera gånger per dygn vid flitig användning. När batteriet är tomt dyker problemet med laddkabeln upp, om användaren inte ständigt bär med sig den som följde med mobilen.

Ett sätt att komma undan problemet med olika kontakter till mobilerna är induktionsladdning.

Toshiba och Hanrim Postec utvecklar integrerade kretsar för sändare och mottagare av lågeffektsladdning som följer Qi-standarden, induktionsladdning i området 0 - 5 W. Kretsarna svarar också mot specifikationerna uppsatta av Wireless Power Consortium, till vilka 137 företag har anslutit sig.

Sändarkretsen har kapacitet nog att ladda två batteriförsedda produkter, exempelvis en mobiltelefon och en kamera, om dessa är utrustade med den mottagarkrets som också utvecklats.

Maximal ström som hanteras är 1,200 mA. Kretsarna börjar masstillverkas från januari 2013.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt