Kravet på USA: Bättre skydd vid dataöverföring

2015-10-20 10:42  
Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massövervakningen får nu Artikel 29-gruppen att kräva nya avtal mellan EU och USA. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / TT

Överföring av personuppgifter måste respektera grundläggande mänskliga rättigheter. EU bör snarast diskutera nya regler med USA. Det anser EU:s 29-grupp efter Safe Harbor-fiaskot.

Efter att EU-domstolen den 6 oktober ogiltigförklarade Safe Harbor-överenskommelsen vill Artikel 29-gruppen - EU:s arbetsgrupp för dataskyddsfrågor - att EU skyndsamt tar upp nya diskussioner med USA i frågan om skyddet för personuppgifter som sänds från Europa till USA.

Domstolsbeslutet uppges få stor betydelse för hur personuppgifter kan överföras till USA framöver.

Den så kallade 29-gruppen, företrädare för samtliga EU-länders dataskyddsmyndigheter, har haft flera extrainkallade möten sedan domen föll för att tolka denna.

- Artikel 29-gruppen klargör att överföringar till USA som nu sker med stöd av EU-kommissionens beslut om Safe Harbor är olagliga, säger Datainspektionens chefsjurist Hans-Olof Lindblom i ett pressmeddelande.

29-gruppen betonar att domstolsbeslutet baserar sig på risken för att EU-medborgare kan utsättas för "massiv och urskiljningslös övervakning". Besluet är ett efterspel till avslöjanden gjorda av visselblåsaren Edward Snowden.

Man säger också att företag och andra som använt Safe Harbor som stöd för att överföra personuppgifter till USA, "tills vidare" kan använda EU:s standardkontraktsklausuler där de amerikanska bolagen lovar uppfylla EU:s dataskyddsregler. Men samtidigt flaggar 29-gruppen för att man också ska granska hur hållbara dessa är i sammanhanget.

Europeiska företag uppmanas också se över vilka risker de tar när de överför personuppgifter, och 29-gruppen ber dem att inrätta legala och tekniska lösningar som minskar riskerna och respekterar EU:s dataskyddsregler.

"Överföringar från EU-området till länder vars myndigheter har befogenhet att få åtkomst till information i en utsträckning som går längre än vad som nödvändigt i ett demokratiskt samhälle kommer inte att anses som en säker destination. I det avseendet betyder EU-domstolens dom att ett beslut om adekvat skyddsnivå förutsätter en bred analys av det tredje landets inhemska lagar och internationella förpliktelser", skriver Datainspektionen angående 29-gruppens tolkning i sitt pressmeddelande.

Samtidigt pågår sedan tidigare förhandlingar mellan EU och USA om en ny Safe-Harbor-överenskommelse.

29-gruppen sätter också press på parterna. Man skriver att om det inte finns en lämplig lösning på plats i slutet av januari 2016, så tvingas man vidta åtgärder, som kan vara EU-övergripande.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Safe Harbor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt