Kraftigt lyft för Ericssonaktien efter rapport

2018-04-20 08:10  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Christine Olsson / TT

Förväntar sig fortsatt ökat kundfokus på 5G.

Artikeln är uppdaterad.

Fortsatt förlust, men klart bättre än förväntat. För helåret 2018 kan det nu bli vinst för den tidigare krisande telekomkoncernen Ericsson även om vd Börje Ekholm inte vågar lova det.

Aktien rusar också och stiger drygt 15 procent.

Trots de röda siffrorna ser Börje Ekholm på framtiden med tillförsikt:

– Det är en tuff marknad men vi ser en positiv efterfrågan på flera marknader. Vi är väl på väg mot de mål som vi satte upp inför 2020, säger han till TT.

Marknaden tog också emot rapporten med öppna armar. Ericssonaktien är morgonens stora vinnare med kurslyft på 15 procent.

Resultatförbättringen bygger på lägre kostnader och att Ericsson bättre lyckas ta betalt för sina produkter än tidigare, något som syns i förbättrade marginaler, lönsamhet på sålda produkter.

– Vi är helt komfortabla med att vi kommer att nå de tio miljarderna (i kostnadsbesparingar) till halvårsskiftet. VI har en plan att ha ett starkare Ericsson om fem år, säger Ekholm till TT.

Tror kursen stiger

Detta efter att rörelseförlusten för det första kvartalet slutar på 0,3 miljarder kronor medan analytikerförväntningarna låg på minus 2,4 miljarder kronor. Siffran kan också jämföras med en förlust på 11,3 miljarder kronor under motsvarande period i fjol.

Det klart bättre resultatet än förväntat lär skicka upp aktiekursen.

– Ja, det tror jag, framför allt för att åtgärderna man vidtagit börjar visa sig i siffrorna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Men han konstaterar att bolaget fortsatt har det tufft.

– Krisen är över, men inte faran kanske, säger Bornold.

Försäljningen fortsätter ner, minus nio procent till 43,4 miljarder kronor.

Stärkt sin position

– Vi ser att vi har kunnat stärka vår position på marknaden, samtidigt som vi expanderar bruttomarginalen, säger Ekholm.

Under perioden minskade Ericssons personalstyrka med över 3.000 personer. Sedan neddragningarna i juli förra året har bolaget minskat den totala personalstyrkan med nästan 18.000.

Mer om: Ericsson Ekonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt