Körförbud för elbilen EV1

2002-11-11 11:06  
Slutkört för EV1

GM tar tillbaka alla 600 elbilar av modellen EV1 som rullar i Kalifornien. Bilarna har de senaste åren hyrts ut till entusiastiska kunder, som nu varken får fortsatt hyresavtal eller får köpa ut sina bilar.

Elbilen EV1
Orsaken är att GM inte vill fortsätta att ta ansvar för bilarna, hålla reservdelar i lager och se till att personal kan serva bilarna. Bara kostnaden för ett batteribyte ligger runt 300000 kronor.

De 600 personer som hyr bilarna är elbilsentusiaster som nu upprörs över GMs beslut, rapporterar Automotive News. Vissa har skickat pengar till GM i hopp om att få fortsätta hyra eller köpa bilarna, men fått pengarna i retur.

GM är fast beslutet att ta bort bilarna från vägarna, de blir för dyra.

EV1 togs fram på 1990-talet till en kostnad av nära 10 miljarder kronor för att visa hur GM skulle klara de då så hårda kraven på avgasrening i delstaten Kalifornien.

När bilen kom ut på marknaden var den alldeles för dyr för att kunna säljas. Därför valde GM att hyra ut den för en månadsavgift på knappt 5000 kronor. 600 entusiaster har sedan 1996 lärt sig uppskatta bilen, som nu alltså försvinner från vägarna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt