Koreas cyberkrigare - en rik elit

2014-12-05 06:08  

Trots fattigdom och isolering har Nordkorea satsat på att bygga upp en specialavdelning för avancerade cyberangrepp, uppger avhoppare från den slutna diktaturen.

Cyberkrigarna tillhör landets rika och beundrade elit.

En säkerhetskälla i USA uppger att Nordkorea låg bakom hackattacken mot Sony Pictures Entertainment i november, då filmstudions nätverk slogs ut av sabotageprogram. Flera säkerhetsexperter har kommit till liknande slutsatser, medan Sony avböjt att kommentera saken.

Angreppet mot bolaget skedde strax före premiären av den Sonyproducerade filmen The Interview, som beskrivits som en komedi om hur CIA planerar att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Nordkorea har brännmärkt verket som "en krigshandling", och hotat med hämnd.

Nordkoreanska avhoppare beskriver personalen på landets militära specialavdelning för cyberattacker som några av landets mest begåvade datorexperter. Vissa av dem handplockas redan i 17-årsåldern, berättar Jang Se-Yul, som studerade med dem på militärhögskolan för datavetenskap i Pyongyang innan han hoppade av till Sydkorea.

Jang uppger att avdelningen har kring 1 800 "cyberkrigare", som utgör eliten bland militären. De får också bra betalt, och hör till Pyongyangs rika och beundrade.

Konkurrensen om att komma in på utbildningen är stenhård. Sedan följer fem års studier på högskolan, vars campus finns bakom taggtrådsstängsel i huvudstaden.

En del säkerhetsexperter tvivlar på att Nordkorea utförde angreppen mot Sony. Det "hacktivistiska" tillvägagångssättet, med omedelbar publicitet kring attacken för att göra den känd, anses tala emot.

Gruppen som tog på sig ansvaret kallade sig "Guardians of peace", tidigare helt okänd. Men angreppen påminde om liknande attacker som gjorts av "Dark Seoul", en grupp hackare som tros antingen arbeta på uppdrag av Nordkorea eller finnas bland Pyongyangs egna cybersoldater.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt