Koppla upp mormor - på hennes egen tv

2009-02-24 23:00  
Med Frida Löfqvists koncept kan hennes mormor Anna-Greta Löfqvist titta på Fridas bilder över Internet. Foto: Karl-Einar Löfqvist

Ny teknik i all ära, men varför krångla till det när det redan finns gammal. Frida Löfqvist från KTH har tagit fram ett nytt koncept för att visa sina fotoalbum för mormor - över internet, hemma i mormors tv.

– Det var mormor jag tänkte på när jag tog fram idén. Jag hälsar inte på jätteofta, och när det blir av, är det kul att ha med foton. Men oftast ligger bilderna på en dator, och mormor är inte intresserad av att lära sig ny teknik alls.

Det säger Frida Löfqvist som läser datateknik på KTH. När hon fick höra talas om att internetföretaget AOL arrangerade en tävling på sajten Top Coder, föddes konceptet Imagine.

Imagine är en dator som kan fjärrstyras för att visa bildspel för mormor, med hennes tv som monitor.

Frida kan ringa upp mormor, och styra bildvisningen hemifrån sig, samtidigt som de diskuterar bilderna över telefon.

– Idén är framtagen för äldre, men också för människor med kognitiva funktionsnedsättningar, som demenssjukdomar eller Downs syndrom. Allt ska vara användarvänligt och enkelt. Personen ska också ha möjlighet att själv styra bildvisningen, och det ska inte gå att göra fel, säger Frida Löfqvist.

Med Imagine vann hon 17 000 kronor och en resa till prisutdelningen i Las Vegas i juni. Tre av de sex topplacerade idéerna ska vidareutvecklas i en programmeringsturnering. I juni ska en vinnare koras.

Emelie Ahlstrand

Emelie Ahlstrand

Mer om: Imagine Fotoalbum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt