Koppla ihop dina tjänster på nätet

2013-05-31 13:16  

NY TEKNIK TESTAR. Zapier och If This Then That är två webbtjänster som fungerar som växeltelefonister på nätet. Genom att använda dem går det att koppla ihop konton på olika sajter och låta dem fungera tillsammans, på helt nya sätt.

Varje gång den viktiga kunden laddar upp en fil till ditt konto på Dropbox plingar det till i din telefon. Varje gång du stjärnmarkerar ett mejl i Gmail sparas automatiskt en kopia av det till ett dokument i Google Docs. Varje gång du laddar upp en bild till företagets Facebook-sida sparas den också till ett konto på Microsofts molntjänst Skydrive.

Det är några exempel på kopplingar som går att göra om man använder If This Then That, Ifttt, eller Zapier.

Många stora webbtjänster har i dag så kallade öppna API:er. Men för att kunna utveckla nya tjänster med hjälp av dem måste man vara programmeringskunnig.

Den tröskeln tar Ifttt och Zapier bort. Med dem kan användaren i ett enkelt webbgränssnitt koppla ihop sina konton på nätets olika tjänster.

Möjligheterna går att använda på många olika sätt. Antingen för att automatisera uppgifter som man annars skulle ha gjort för hand, som i exemplet med det stjärnmarkerade mejlet. Eller för att bevaka vad som händer på ett ställe och sedan logga eller uppmärksamma användaren på det.

Den grundtanken delar Ifttt och Zapier. Men det finns skillnader mellan de båda tjänsterna. Zapier är mer inriktad mot företagsanvändare. Tjänsten går att använda med många företagstjänster som Ifttt saknar kopplingar till, bland annat tidsrapporterings- och planeringssystem. Men för att kunna utnyttja dem alla krävs ett betalabonnemang.

Ifttt är å andra sidan i dagsläget helt gratis. Och till skillnad från Zapier har Ifttt stöd för en del fysiska prylar. Med Belkins rörelsesensorer WeMo Motion kan Ifttt exempelvis logga rörelser till ett kalkylblad på Google Drive eller skicka ett sms när någon är i hallen hemma.

Och äger man Philips internetuppkopplade led-lampor Hue kan man bli uppmärksammad på händelser genom ett färgbyte.

Det går inte att säga att Zapier är bättre än Ifttt eller vice versa. Båda alternativen går att använda till både roliga och nyttiga funktioner. Vilken man ska välja beror på behoven.

Det här är ett API

Ett Application Programming Interface är ett gränssnitt som gör att olika datorprogram kan prata med varandra. Ett API innehåller ett antal metoder som kan användas för att utnyttja programmets funktioner.

På webben blir det allt vanligare med öppna API:er. Det innebär att företagen som utvecklar tjänster på nätet gör det möjligt för andra att utnyttja funktionerna och bygga vidare på dem.

Tjänsterna

Ifttt

Enklare än Zapier att komma i gång med.

Kopplar ihop ett antal olika fysiska prylar med nätet.

Gratis att använda.

Stöder inte lika många tjänster som Zapier.

Finns på www.ifttt.com

Zapier

 Stöd för många fler företagstjänster är Ifttt.

 Betalkonton som bland

annat innebär att tjänsterna som bevakas kontrolleras var femte minut. Med

gratiskonton sker annars kollen en gång i kvarten, samma som för Ifttt.

 Lite mer komplicerat att bygga regler, men det går också att göra mer.

 Inget stöd för fysiska prylar.

Finns på www.zapier.com.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt