Kopieringsskyddet försvinner

2007-04-02 14:11  
EMI först med att skippa kopieringsskyddet.

EMI blev först av de stora skivbolagen med att skippa kopieringsskyddet av nedladdningsbar musik. Apples Itunes Store blir samtidigt första musiksäljare som erbjuder EMIs nya musikfiler.

Idag meddelar EMI att skivbolaget ska börja sälja all sin musik som nedladdningsbara filer utan kopieringsskydd (DRM).
Alla som säljer nedladdningsbar musik kan använda den nya tjänsten. Men först ut att nappa på erbjudandet är Apples Itunes Store.

Musiksäljarna kan själva välja om de vill använda filformaten wma, aac eller mp3 för låtarna från EMI. Även andra format erbjuds till dem som vill ha det.

I ett pressmeddelande skriver EMI dessutom att all musik ska erbjudas i olika bithastigheter upp till "cd-kvalitet".

Syftet är att musiken som köps ska kunna användas för uppspelning i alla typer av apparater. Från bärbara musikspelare till dator, mobiltelefoner och cd-spelare för dem som vill bränna egna skivor av den nedladdade musiken.

"EMIs nya DRM-fria produkter erbjuder full interoperabilitet för digital musik mellan alla plattformar och produkter", skriver EMI.

Itunes Store ska sälja musiken i aac-formatet "med dubbel ljudkvalitet jämfört med den musik som säljs idag", sägs i pressmeddelandet. Nu blir bithastigheten 256 kbit/s.

Priset för individuella låtar blir 1,29 dollar, alltså 0,3 dollar dyrare än idag. Men för kompletta album blir det ingen prishöjning.

Itunes Store erbjuder även dem som tidigare köpt drm-skyddade låtar att byta ut dem mot nya filer för 0,3 dollar per låt.
Men EMI skippar inte DRM helt. De som vill använda skyddet för att kunna erbjuda prenumerationstjänster kan göra det även i fortsättningen.

Anledningen till att EMI nu satsar på musik utan kopieringsskydd är att "bristen på interoperabilitet frustrerat så många musikälskare. Vi tror också att erbjudandet om att köpa musik med bättre ljudkvalitet som kan avlyssnas på valfritt sätt kommer att öka försäljningen av digital musik", skriver EMI.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt