"Kopierad cd-musik är stöld"

2007-10-04 14:45 Jan Melin  

Att kopiera musik från en lagligt inköpt cd till sin egen bärbara musikspelare är stöld.<br></br>Det anser en chefsjurist från skivbolaget Sony BMG.

Jennifer Pariser som är jurist och företräder Sony BMG i en pågående rättegång om upphovsrätt i USA anser att det är olagligt att kopiera musik från en cd till sin egen bärbara musikspelare.

- När en individ gör en kopia av en inköpt låt för eget bruk är det bara ett trevligare sätt att säga att man endast stulit en kopia, sade Jennifer Pariser i domstolen enligt Ars Technica.
Det innebär att exempelvis Microsoft och Apple direkt uppmanar till stöld.

I de båda företagens mediaspelare Windows Media Player respektive Itunes finns funktioner där musiken från en cd automatiskt kopieras och förs över till en bärbar spelare.

Vad säger lagen i Sverige?
- Enligt upphovsrättslagen har man rätt att kopiera för enskilt bruk, säger Magnus Mårtensson som är jurist på skivbolagsorganisationen IFPI.

- Det vore ju ologiskt om du inte kunde lyssna på musiken från en cd du köpt i din bärbara spelare.

Enligt svensk lag är det även tillåtet att bränna en cd med nedladdade låtar som köpts via nätet. Eller göra en kopia av cd:n.

Det är till och med lagligt att ge bort kopior till en nära vän eller till familjekretsen.

Är lagstiftningen annorlunda i USA?
- Det är jag osäker på och kan inte kommentera det som sagts i den amerikanska domstolen då jag ännu inte har någon information därifrån, säger Magnus Mårtensson.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS