Köpenhamns brandkår vill använda drönare

2014-02-05 08:39  

Brandförsvaret i Köpenhamn har under en tid provat drönare under övningar för att få bättre överblick under insatser. Nu söker man tillstånd från danska Trafikstyrelsen.

Två drönare utrustade med kameror har provats under övningar i Köpenhamn. Det rapporterar danska Ingeniøren.

– Det är oerhört viktigt att se saker från ovan, att kunna få överblick och perspektiv. Speciellt när vi pratar om en stad som Köpenhamn. Vi har rätt höga byggnader. När du står på gatan, är överblicken begränsad, säger Magnus Mattsson, brandingenjör vid Köpenhamns Brandförsvar, till Ingeniøren.

Förutom bättre överblick över bak- och innegårdar kan drönarna vara värdefulla när situationen är farlig för brandmännen på grund av kemikalieutsläpp, ras- eller explosionsrisk. Även vid oljeutsläpp till havs kan de ge bättre överblick, tror Magnus Mattsson.

Bilden från drönarna kan också vidarebefordras till larmcentral eller till experter på olika typer av byggnadskonstruktioner, exempelvis för bedömning av rasrisk.

De två drönarna är av en typ som kallas Phantom 1 respektive Phantom 2 Vision. Flygtiden är 10 respektive 20 minuter i lugnt väder.

Signalerna från fjärrkontrollen räcker omkring en kilometer, men videoöverföringen, som sker via wifi, har en räckvidd på endast 300 meter. Med annan teknik som redan används av hobbyflygare kan räckvidden för både fjärrstyrning och video dock ökas till flera mil.

Köbenhamns Brandförsvar räknar med att få tillstånd av danska Trafikstyrelsen i februari eller mars för att använda drönarna under skarpa insatser, skriver Ingeniøren.

Drönare kan också ställa till det vid släckningsarbete. Ingeniøren har tidigare rapporterat om en brand i Oslo då räddningsmanskapets helikopter stördes av privata drönare som kretsade kring branden för att ta bilder.

Branden omfattade 30 hus och minst 52 människor fördes till sjukhus, uppger Ingeniøren.

Mats Lewan

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt