Konsulter i ovisshet efter Ericssonvarsel

2012-11-19 08:15  

I stort sett alla stora svenska it-konsultföretag har Ericsson som en viktig kund. Men ännu har Ericsson inte berättat vilka konsultbolag som drabbas eller hur kraftig minskningen av konsulter blir.

Härom veckan meddelade Ericsson att 1 550 tjänster ska försvinna i Sverige och att man ska dra ned stort på konsultsidan. Neddragningen är ”signifikant”, är det enda konkreta beskedet från Ericsson, och kan ske även på orter som inte drabbas av uppsägningar.

Inte heller konsulterna har fått veta vilka konsekvenser beslutet får. ”Vi har läst om det i tidningarna bara”, säger man från ett företag som Ny Teknik talat med. Klart är att Ericsson i dag har ett stort beroende av konsulter, och att många företag ändå känner sig trygga med att flera uppdrag blir kvar.

Cybercom Group omsätter nära 1,5 miljarder kronor per år, har Ericsson som en av sina tio största kunder och finns hos Ericsson på flera orter i landet.

– Vi vet inte hur det kommer att påverka oss. Vi är inne i flera affärsområden. Vi har en del typer av uppdrag som vi är mer komfortabla med att de kommer att fortsätta, och andra som är lättare för Ericsson att avsluta, säger Kristina Cato, kommunikationsdirektör.

Konsultföretaget Sigma ser det på liknande sätt. Flera uppdrag är sådana där man tar ansvar för en hel process under lång tid. ”Vi kommer att påverkas men vi tror inte att det blir i så stor omfattning”, skriver Sigmas vd Håkan Carlsson i ett mejlsvar.

Semcon gör affärer med Ericsson i flera världsdelar. Bland annat utbildar man Ericssons projektledare och levererar produktinformation.

– Ericsson är en stor och viktig kund. Generellt är det här negativt för branschen, men vi är relativt vana och försöker parera det, säger Anders Atterling, ansvarig för investerarrelationer.

1 550 tjänster ska bort från Ericsson

Alla typer av jobb påverkas: försäljning, administration, forskning och utveckling, produktion och tjänsteleveranser.

Neddragningarna påverkar följande orter:

Borås: 40 (av 1 100)

Göteborg: 200 (av 2 200)

Karlskrona: 50 (av 675)

Kumla: 106 (av 650)

Linköping: 120 (av 1 300)

Luleå: 10 (av 50)

Lund och Malmö: 28 (av 100)

Stockholm: 1 000 (av 10 800)

I Falun, Hudiksvall, Kalmar och Katrineholm sägs ingen upp.

Ericsson hade den sista september i år 17 768 anställda i Sverige.

Mer om: Varsel Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt