Konkurs för Luleås snabba kretsar

2008-10-10 08:07  
Mikael Isaksson

Upzide Labs i Luleå har begärts i konkurs. Företaget, som utvecklar kretsar för att få 100 Mbit/s i telefonjacket, lyckades inte få nytt riskkapital.

- Vi kom inte i mål med vår finansieringsrunda. Det har varit en kamp mot klockan en tid, och finanskraschen blev droppen, säger Mikael Isaksson som är vd och en av företagets grundare.

Upzide Labs, som knoppades av från Telia Research år 2001, har utvecklat kretsar för så kallad vektoriserad vdsl, ett sätt att öka takten och förlänga räckvidden för bredband i telenätets koppartrådar.

Företaget har en tid försökt ta in närmare 70 miljoner kronor för att låta en halvledarfabrik göra kretsar utifrån konstruktionsunderlagen. Kapitalanskaffningen misslyckades, liksom en rekonstruktion vid Luleå tingsrätt.

Men enligt Mikael Isaksson betyder det inte slutet för tekniken.

- Det pågår en febril verksamhet här. I någon form kommer tekniken att leva vidare, säger han.

Han berättar att det fortfarande finns ett stort intresse från potentiella kunder, såväl telekomtillverkare som tidigare konkurrenter.

Upzide Labs har sedan starten tagit in mellan 30 och 40 miljoner kronor i finansiering och har som mest haft 15 anställda. Företaget var i våras med på Ny Tekniks topplista över de 33 mest intressanta unga teknikbolag i landet.

Charlotta von Schultz

Mer om: Riskkapital vdsl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt