Konkurrenterna står i kö för Onoff

2011-07-13 07:09  

Onoff blev första offret i priskriget mellan de sex stora elektronikkedjorna i Sverige. Nu står konkurrenterna i kö för att ta över Onoffs marknad.

Onoffs konkursförvaltare Lars Eric Gustafsson bekräftar att intresset är stort hos Onoffs konkurrenter att ta över delar av konkursboet.

- Vi håller på att försöka ordna en försäljningsprocess för butikerna och rörelsen i ett så stort paket som möjligt. Vi har möten redan nu med en annan kedja, sa Lars Eric Gustafsson till pressen på tisdagseftermiddagen.

Han säger att många har hört av sig och att intresset är stort.

- Det är sannolikt att huvuddelen av butikerna kommer att bli överlåtna till någon annan kedja eller andra aktörer. Det kommer att bli klart inom fjorton dagar, säger Lars Eric Gustafsson, advokat på Hamilton Advokatbyrå.

Onoff är den fjärde största elektronikkedjan i Sverige.

Störst är Elgiganten, som ägs av norska Elkjöp, som i sin tur ägs av den brittiska hemelektronikkoncernen DSG International. Elgiganten omsätter cirka 5 miljarder kronor och gjorde en förlust på 224 miljoner kronor förra året.

Näst störst är tyska Media Markt, det företag som drog upp tempot i priskriget på den svenska marknaden för några år sedan. Media Markt omsätter cirk 4,5 miljarder kronor och gjorde en förlust på 170 miljoner kronor förra året.

Trea är Göteborgsbaserade familjeföretag Siba, som nyligen tog över näthandlaren Netonnet. Siba omsätter cirka 3,1 miljarder kronor och gjorde en förlust på 83 miljoner kronor förra året.

Onoff är fjärde störst i Sverige med en omsättning på 2, 8 miljarder kronor och gjorde en förlust på 152 miljoner kronor förra året.

Femma är norskägda Expertkedjan och sexa är Netonnet.

Till skillnad från många andra branscher har det inte bildats några karteller på den svenska elektronikmarknaden utan företagen har priskrigat och räknat med att de svagaste får ge sig först.

De utlandsägda kedjorna Media Markt, Elgiganten och Expert förväntas ha den största uthålligheten medan Siba och Netonnet pekas ut som nästa möjliga offer i priskriget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt