Konkurrenter i brev: Google uppfyller inte EU:s krav

2019-11-29 12:41  
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestagers kansli har bekräftat att det har inkommit ett brev med konkurrensklagomål riktade mot Google. Foto: TT

EU:s konkurrensmyndighet uppmanas att vidta åtgärder mot Google-ägaren Alphabet av ett 40-tal konkurrenter, däribland tyska Axel Springers prisjämförelsetjänst Idealo.

I ett gemensamt brev till EU-kommissionären Margrethe Vestager hävdar bolagen – som kommer från 21 olika EU-länder – att Google fortfarande inte uppfyller EU:s krav om att öppna upp för konkurrenter och inte ensidigt gynna sitt egna verktyg för att jämföra priser.

Vilka åtgärder mot Google som konkurrenterna vill se är oklart.

Google bötfälldes för konkurrensbrott av EU 2017 och fick då betala 2,4 miljarder euro i böter.

Läs mer: Amnesty: Teknikjättar hotar rättigheter

Enligt Google har de åtgärder som redan har vidtagits för att släppa in konkurrenter på marknaden gett resultat.

Över 28 000 handlare i Europa placerar för närvarande köpannonser genom dessa tredjepartstjänster för prisjämförelser, vilket leder till ökad valfrihet för både handlare och konsumenter, skriver Google i en kommentar.

Mer om: Google EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt