Konkurrensverket ryter till om gsm-frekvenserna

2009-09-22 13:36  

Konkurrensverket pratar om "marknadsdelning" -- ett särskilt allvarligt brott mot konkurrenslagarna. Det gäller gsm-frekvenserna där Sveriges fem stora mobiloperatörer gjorde upp i våras, med PTS goda minne.

UPPDATERAD kl 15.24 med information om Swefour AB.

Konkurrensverket skräder inte orden när det gälleröverenskommelsenmellan Telia, Tele2, Telenor, Tre och lilla Swefour (se nedan).

"Marknadsdelning är en typ av överträdelse som till sin art anses vara särskilt allvarlig. I och med överenskommelsen har operatörerna avhållit sig från att konkurrera om en värdefull insatsvara", skriver Konkurrensverket.

Verket konstaterar också att EG-domstolen fördömt medlemsstater i liknande fall.

Och vad är det då som är så allvarligt?

Gjorde upp med PTS
Jo, att de fem operatörerna av mobilnät i Sverigegjort upp med varandra och PTSom att förlänga licenserna på gsm-bandet på 900 MHz i femton år, och samtidigt släppa in Tre som tidigare saknat plats på bandet. Dessutom får vilken teknik som helst nu användas där.

Fördelarna är många. Äntligen kan man ordna rejäl glesbygdstäckning för 3g-näten, och på sikt även de kommande 4g-näten, till rimlig kostnad.

De höga frekvenser som 3g använder i dag har betydligt sämre räckvidd. Många i branschen påpekade redan för 20 år sedan att detta ledde till katastrofalt höga kostnader för glesbygdstäckning.

En annan fördel är att Tre, som inte har något gsm-nät, får konkurrera på samma villkor som de andra i bandet.

Funderat i åratal
PTS har funderat på frågan i åratal, och knäckfrågan har varit hur man skulle kunna släppa in Tre. Problemet "löstes" till slut genom att PTS uppmanade operatörerna att komma överens, vilket de gjorde.

I gengäld förlängde PTS licenserna, enligt egen utsago med stöd av Lek, Lagen för elektronisk kommunikation.

Men problemet, som Konkurrensverket påpekar, är att andra aktörer stängs ute. I femton år. Bland annat har brittiska Vectone visat intresse för bandet.

Dessutom skulle staten troligen kunna fiska in en hel del intäkter om licenserna auktionerades ut.

Det spelar ingen roll, understryker Konkurrensverket, att företagen uppmuntrats av en statlig myndighet att komma överens.

EU-kommissionen undrar
Konkurrensverket utreder frågan på uppdrag av Näringsdepartementet som i sin tur fått en fråga från EU-kommissionen om hur det hela gått till.

Telia stöttar PTS:

- Vi bedömer att PTS agerat korrekt i frågan. Vi tycker också att beslutet följer EU-direktivet om 900 MHz-bandet, "gsm-direktivet", säger Ola Kallemur på Telias pressavdelning.

4g berörs inte
Uppgifter i media om att frågan om 900 MHz-bandet skulle påverka utbyggnaden av 4g med lte-teknik tillbakavisar han. Telia använder idag de nyligen utdelade licenserna på 2,6 GHz-bandet för 4g.

- Vi bygger lte i 2,6 GHz-bandet i Stockholm, säger Ola Kallemur.

Telenor och Tele2 som samarbetar om ett 4g-nät tänker dock bygga på 900 MHz från början, och på sikt bör lägre frekvenser bli aktuella även för Telia, för större täckning.

I USA byggs den nya 4g-näten av Verizon och AT&T på gamla tv-frekvenser på 700 MHz med betydligt bättre täckningsegenskaper.

I Sverige kan 900 MHz-bandet komma att användas, men även gamla tv-frekvenser på800 MHz-bandet som är planerade för mobilnät.

- - - - - -

Swefour köptes av Tele2

Swefour GSM fick den fjärde licensenför gsm-nät på 900 MHz-bandet i Sverige i maj 2002. Bolaget ägdes då av Brainheart Capital.

Licensen används avmobiloperatören Spring Mobildär Tele2 och Brainheart Capital äger 49 procent var.

Enligt Konkurrensverket köpte Tele2 hela licensbolaget Swefour GSM i april 2009. Därmed finns det nu bara fyra licensinnehavare på 900 MHz-bandet.

Relaterade dokument

Mats Lewan

Mer om: umts 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt