Digitalisering

Konflikt mellan Apple och FBI om uppgifter i mördares mobil

Apples vd Tim Cook trappar upp företagssatsningarna i och med dagens samarbete med Cisco. Foto: Richard Drew/ TT

FBI vill knäcka koden för att komma åt data i en Iphone som tillhörde en av attentatsmännen i San Bernardino-skjutningen. Men Apple säger att det skulle äventyra säkerheten för alla användares data om de gick med på det.

Publicerad

En federal domstol har beordrat Apple att hjälpa FBI att komma in i den mobiltelefon som tillhörde Syed Farook, en av de två personer som sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december. Telefonen, en Iphone 5c, tros kunna innehålla information om vilka mördarna kommunicerade med och vilka som möjligen kan ha hjälpt dem att planera attentatet. Hindret för FBI är Apples begränsning i hur många gånger man kan testa att knappa in en ny kod för att öppna telefonen, och att mobilen innehåller en mekanism som gör att all data raderas automatiskt om det görs för många försök med olika felaktiga sifferkombinationer, skriver The Verge.

FBI begär att Apple ska ta bort självraderingsmekanismen, men också spärren för antal gånger och hur ofta man kan testa en ny kod, för att på så sätt komma in i telefonen genom obegränsade försök.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här