Kolla vad vi googlar mest

2016-12-14 14:56  
Bland sökorden som trendar på Google i Sverige: Pokémon Go och hållbar utveckling. Foto: Alamy

Pokémon Go är årets mest trendande sökord på Google i Sverige.

(Artikeln har uppdaterats)

2016 – ett år då vi undrade varför Donald Trump vann presidentvalet i USA, hur lång simmarstjärnan Sarah Sjöström är och vad Brexit är för något.

Men det som söktes allra mest på Google handlade om Pokémon Go.

Svenska folket bär på många frågor och funderingar, om stort och smått: Hur lång är simstjärnan Sarah Sjöström? Varför slår katten med svansen? Vem äger skogen? Hur får man en tjej? är några av de mest frekventa frågorna till sökmotorjätten i år.

– Vi har listat trendande sökningar, alltså det som ökat mest under året, förklarar Magnus Friberg, produktspecialist Google Sverige, på en pressträff.

”Hur laddar man ner Pokémon Go?” var den populäraste hur-frågan i år. Och spelsuccén ligger också etta på den övergripande söklistan.

Läs mer:

Läs mer: Har du googlat ”Varför sopsortera”?

Att det var presidentval i USA gick inte folket förbi. Republikanernas tillträdande president Donald Trump var den person som söktes mest, med Demokraters presidentkandidat Hillary Clinton som tvåa och Trumps fru Melania som trea. ”Vem vann valet i USA?” var den mest ställa ”vem...?”-frågan. Frågor som ”vad står Donald Trump för?” och ”varför vann Donald Trump?” kom också högt.

Google noterar även att vegetarisk mat tagit över sökningarna om mat. På tio-i-topp-listan finns inget kött över huvud taget.

– Det är ett trendbrott. Tidigare hade vi mycket kött i topp, som pulled pork och kalvbräss. Nu är det vegetariskt som dominerar, säger Magnus Friberg.

En annan trend är att frågeställningarna generellt blivit mer specifika.

– ”Hur många deciliter är 280 gram pasta?” är en sådan fråga. Man står där i köket och lagar mat och vill ha svar, säger Magnus Friberg.

Google Sveriges mätning visar också att det under året ställts fler sökfrågor via mobiltelefoner än via datorer och surfplattor.

Mer om: Google Pokémon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt