Kolla nya lyan i datorn

2007-03-28 14:47  
Plocka ihop nya köket i datorn

"Virtuell Home Staging", kallas ett nytt program som vänder sig till mäklare och bostadsköpare. Med några enkla trycker på tangentbordets knappar och kan sedan vandra i en virtuell kopia av lägenheten eller huset du överväger att köpa.

Du kan slå ut en icke-bärande vägg och kolla hur det blir. Du kan måla om, sätta upp nya tapeter, gardiner, prova mattor, soffor och allt möjligt. Hur gör sig egentligen Ikeas köksluckor "Liljestad" i ask mot det rustika furugolvet i köket?

Den 21 april ska programmet läggas ut på internet och vara öppet för dem som letar bostad på de så kallade bostadsportalerna.

Tredimensionell visualisering är i sig inget nytt i de här sammanhangen. Det har använts av framförallt byggföretag och arkitekter när man byggt nytt, exempelvis industri- och offentliga lokaler.

Nu har dock företaget Matrix, med huvudkontor i Stockholm, byggt vidare på dessa proffsprogram och förenklat dem så att vem som klarar att utnyttja dem.

Tanken är att fastighets- och bostadsmäklare, byggföretag och fastighetsförvaltare ska kunna demonstrera lägenheter och hus "on-line" för presumtiva kunder och andra intressenter.

Två mäklarfirmor kommer redan från starten den 21 april ta med den nya virtuella tjänsten i sina bostadsannonser.

Matrix har också utvecklat ett särskilt program för varuhandeln. Företaget har utifrån olika produkters tekniska beskrivningar byggt upp tredimensionella modeller av dem. Man ska kunna gå in på internet och knappa sig fram till mera naturtrogna beskrivningar - ibland till och med upplevelser - av skilda konsumentprodukter. Claes Ohlsson- och Ikeakatalogerna i 3D liksom.

Klicka här för att få en rundtur.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt