Kolla fotbolls-EM direkt i vr-masken

2016-06-10 06:00  
Vr-kameran Ozo som fångar 360-video och 3d-ljud via åtta kamerasensorer och mikrofoner monterade på dess sfäriska konstruktion. (Klicka på gula pilen för större bild) Foto: Alamy

Fotbolls-EM blir första större mästerskap att förevigas i vr. Men den som ska titta måste vara speciellt inbjuden.

När England möter Ryssland inför ett utsålt Stade Velodrome i Marseille på lördag går det att uppleva matchen utan att sätta sin fot på arenan. Och utan att slå på tv:n. Tanken är nämligen att hela evenemanget ska filmas med Nokias nya vr-kameror för uppspelning i vr-mask.

Fast matcherna kommer bara att sändas live för speciellt utvalda personer inom Uefa, enligt tidningen The Mirror. Fotbollsorganisationen funderar dock på att sätta upp en egen Youtube-kanal, som sänder matcherna i efterhand, för oss vanliga dödliga.

Enligt tidningen ska matcherna förevigas med ett antal av Nokias Ozo-kameror. Kameran lanserades förra året och den tidigare mobiljätten har siktet inställt på proffsmarknaden med kamerorna som kostar nära en halv miljon kronor styck.

Ozo-kameran har åtta objektiv som tillsammans fångar omvärlden hela vägen runt om. Dessutom spelar kameran in ljud i 3d så att den som tittar i efterhand ska få upplevelsen av att vara på plats. Förutom att fånga det som händer på planen och läktare ska vr-kamerorna också låta oss följa med in i spelargången innan lagen springer in på planen.

Uefa vill inte lämna några uppgifter om vilka matcher som ska spelas in med Nokias kamera, men enligt The Mirror ska åtminstone alla Englands matcher kunna avnjutas i virtuell verklighet.

Svenska Fotbollförbundet har inga uppgifter om ifall någon av Sveriges matcher kommer att spelas in under EM. Men förbundet har fått förfrågningar från andra om att spela in svenska fotbollsmatcher med vr-kamera.

Hur sport ska visas i vr är inte helt självklart. Kamerorna som används är av naturliga skäl vidvinkliga, om tittaren ska få upplevelsen av att sitta i publiken så hamnar själva matchen på långt avstånd. Det är inte heller en självklar lösning att låta kameran följa bollen och spelaren med långa kameraåkningar eftersom det lätt orsakar åksjuka för tittaren. Olika bolag som filmar sport väljer olika lösningar på detta problem.

Svenska Voysys har valt en lite annorlunda variant i den lösning för sportsändningar i vr som företaget nu testar med flera leverantörer av sportsändningar. I stället för att klippa mellan vr-kameror så klipper företaget in den vanliga tv-sändningen i vr-bilden.

– Det blir som att du sitter på arenan och har med dig en storbilds-tv, säger Torkel Danielsson som är vr-expert på Voysys.

Fördelen för tittaren är att han eller hon får publikupplevelsen från stadion samtidigt med närbilder för spelet. För den som sänder matchen är fördelen att produktionen från tv-sändningen kan återanvändas också för tittarna i vr-glasögonen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Här ser du EM på tv

Fotbolls-EM spelas i Frankrike i sommar. Värdlandet möter Rumänien i premiären 10 juni klockan 21.00.

Sverige spelar första matchen mot Irland 13 juni. Därefter möter de Italien 17 juni och Belgien 22 juni.

Finalen spelas 10 juli.

SVT, TV4 och C More delar de svenska tv-rättigheterna.

Jonas Ryberg

Mer om: Fotboll VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt