Koll på mejlen med inkorgen på fickan

2009-05-12 23:00  

Mycket e-post men sällan tid att sitta framför datorn? Nokia hävdar att nya affärsmobilen E75 löser mejlandet lika bra. Ny Teknik testar om det stämmer.

Med E75 tar den mobila e-posten ett stort kliv framåt. Jämfört med tidigare Nokia-mobiler - och de allra flesta från andra tillverkare - är det exempelvis betydligt enklare att växla mellan olika konton. Alla inkorgar finns samlade

i en rullgardinsmeny.

En annan finess är att det går att högerklicka på ett meddelande för att få upp en lista med möjliga kommandon, precis som man är van vid i datorn.

Det går också att välja vilka mappar på företagets Exchange-server som ska synkas med telefonen, som har kraft nog att hantera pdf, Word- och Excel-filer utan större väntetider.

Telefonen är alltså ett bra val för den som vill ha kontoret på fickan. Men några irritationsmoment får man leva med.

Ett är att e-postprogrammet då och då kraschar och skickar användaren tillbaka till startskärmen.

I telefonen är det möjligt att sortera nätanslutningarna i prioriteringsordning, men e-postprogrammet tar inte hänsyn till den listan, utan har sin egen inställning. Det innebär att man manuellt måste byta nät för att e-posten ska gå snabbast möjliga väg.

Den som skriver mycket kommer att gilla det utskjutbara tangentbordet, som är riktigt bra men inte perfekt. Precis som den vanliga knappsatsen på telefonens framsida lider det av ett allt för tillplattat utförande. Knapparna är alldeles släta och det finns inget som guidar fingrarna rätt. Dessutom är utrymmet i överkant i minsta laget. Tummarna får inte riktigt plats när man ska trycka på knapparna i översta raden och det blir en hel del felslag innan man lyckats anpassa sig.

Slutsats: Inte lika bra för e-post som en dator, så klart. Men väldigt mycket bättre än de flesta andra telefoner.

Mejlmobilen Nokia E75


* Mått: 111,8 x 50 (80 mm med utskjutet tangentbord)?x?14,4 millimeter.

* Vikt: 139 gram.

* Skärm: 2,4 tum, 320 ? 240 pixlar.

* Nät: turbo-3g, 3g, edge, gsm, wlan.

* Övrigt: gps, kamera, hörlursutgång, fm-radio.

* Pris: från 4?800 kronor utan abonnemang.VASST

* Riktigt bra mobil e-post.

* Stort tangentbord.

* Bra "kontoret på fickan-telefon".KASST

* Liten skärm.

* Några missar i programvaran.

* Bokstaven 'å' saknar egen knapp.

Anders Thoresson

Mer om: Test Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt