Koden till nästa spelsuccé

2015-09-11 16:05  

Åsa Bredin är chef för 150 utvecklare på King. Hon brinner för agil utveckling. Men också för internutbildning, som på ett coolt spelbolag kallas Royal Mornings och Sugar Friday.

Åsa Bredin hade aldrig spelat Candy Crush när King ville rekrytera henne som chef för spelbolagets utvecklare i Stockholm. Nu har hon testat flera av de 200 spel som bolagets utvecklare tagit fram.

- Men jag spelar mest med mina barn, säger hon.

King har ungefär 150 utvecklare i Stockholm och räknar med att anställa ytterligare 30-40 i höst. De jobbar med allt från spel och plattform till dataanalys och den agila arbetsprocessen.

King jobbar ”agilt” (läs mer om arbetsmetoden i faktarutan här nedanför), liksom de flesta andra större spelbolag och företag med stor programutveckling världen över, bland annat Ericsson.

För Åsa Bredin innebär det agila arbetssättet att utvecklingen sker i små grupper med olika kompetens, och med fullt ansvar för sin funktion till ett spel.

- I gruppen finns exempelvis en utvecklare, en datavetare, en designer och en dataanalytiker. De sitter ihop rent fysiskt och bestämmer själv sitt mål och hur exempelvis "kvalitet" ska definieras.

Att Kings satsning på den agila arbetsmetoden är viktig går inte att ta miste på. Av bolagets 400 anställda i Stockholm arbetar ett 20-tal bara med att utveckla processen. Två gånger om året anordnar King dessutom speciella möten, Agile Summit, där man samlar de som brinner för agila metoder för att utbyta erfarenheter om just arbetsmetoderna.

- Då kan exempelvis en från Berlinkontoret berätta för de i Singapore vilken metod de valt för sina tester.

Åsa Bredin började som programmerare, men hon har inte "knackat kod" på allvar under de senaste fem åren.

- Jag kan längta efter det ibland, och skrev faktiskt ett litet rymdprogram på en av våra kod-pubar nyligen, där vi bjudit in tjejer som programmerar. Och spelet fungerade!

Hennes viktigaste uppgift på King just nu är att hitta fler utvecklare i Stockholm. Och det är inte lätt.

- Ungefär en tredjedel av de 40 utvecklare vi anställt senaste året har flyttat hit från andra länder. Ända från Brasilien.

En annan av hennes uppgifter är att se till att rätt person är på rätt plats.

- Rörligheten internt är en viktig del i det agila arbetssättet. Liksom den tekniska internutbildningen som jag också jobbar mycket med.

King har flera varianter av erfarenhetsutbyte. Bland annat ”Royal Mornings”, frukostmöten där de anställda träffas i köket.

- Ibland är det någon som delar med sig av sina erfarenheter av ett lyckat projekt, eller ett mindre lyckat. På schemat framöver finns vår teknikchef Thomas Hartwig som ska berätta om varför han anser att King bör ha flera spelmotorer.

Spelmotorn är den programvara som hanterar en del av mekaniken i ett datorspel.

Varannan vecka finns dessutom programpunkten ”Lunch & Learn”. När Ny Teknik besöker Kings kontor på Sveavägen 44 i Stockholm håller Dan North, brittisk guru på agila metoder, ett föredrag om hur man skalar upp det sättet att jobba.

Internutbildning kan också vara mindre seriöst. Kings viktiga Candy-team har valt att ägna en dag i månaden, Sugar Friday, åt något ”kreativt” som inte har direkt med spelet i sig att göra.

- En gång byggde de en testrobot, minns Åsa Bredin.

Kings kvinnliga utvecklingschef är en av de klart lysande stjärnorna på den svenska spelmarknaden. Nyligen fick hon ett erbjudande om att bli utvecklingschef för det svenska bolaget Netent, som utvecklar kasinospel för nätet.

- Det var en utmaning som jag bara inte kunde säga nej till. Jag börjar i oktober.

King får alltså leta efter en ny chef också i höst.

Agil utveckling

  • Det agila arbetssättet inom systemutveckling lanserades redan 2001, som resultat av några programmerares uppror mot detaljerade kravspecifikationer, överväldigande byråkratisk dokumentation och stelbenta projektplaner.
  • I stället för att arbeta mot detaljerade krav formulerar gruppen som jobbar med agil utveckling tidigt egna mål och visioner. En av grundtankarna är att delkomponenter levereras löpande för att utvärderas och förbättras, ofta tillsammans med kunderna.
  • Det engelska uttrycket ”agile” betyder vig eller smidig, och agil systemutveckling brukar beskrivas med orden smått, snabbt och smidigt.

Åsa Bredin och King

  • Åsa Bredin

Position: Senior Director of Engineering på King.

Yrkeserfarenhet: Oracle, Tre, Betsson.

Utbildning: Magister examen i datalogi.

Ålder: 42 år.

Familj: man och 2 barn.

Favoritspel: Candy Crush Soda Saga.

 

  • King

Grundat: 2003

Omsättning: 15,5 miljarder kronor

Vinst: 3,9 miljarder kronor

Forskning och utveckling: 1,2 miljarder kronor

Antal spel: 200 har utvecklats, varav Candy Crush Saga är det mest kända.

Antal användare: 340 miljoner unika spelare i månaden.

Utvecklingsstudio: Stockholm, Malmö, Bukarest, Berlin, London, Barcelona, Singapore, Seattle

Antal anställda: 1 500, varav 500 i Sverige.

Fotnot: Ekonomiska uppgifterna gäller 2014.

Mer om: King

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt