Kod blir nytt språk i skolan

2015-02-12 12:45  

Stockholms stad ska nu utreda om "kod" ska bli ett nytt "språk" på skolschemat. Till hösten ska ett antal pilotskolor utses. Men redan nu arbetar lärare på skolor i hela Sverige med den nya programmeringsvågen.

- Det känns lite konstigt att läsa om detta i en debattartikel i DN utan att först ha haft kontakt med oss lärare som redan har erfarenhet av att lära grundskolebarnen att koda, säger Karin Nygårds, prisbelönad lärare och eldsjäl på Sjöstadskolan i Stockholm.

Det är Stockholm stads nya finansborgarråd Karin Wanngård (s) som tillsammans med Stockholms handelskammares vd Maria Rankka och Spotifymedgrundaren Martin Lorentzon i en debattartikel i DN släppt nyheten att Stockholms stad nu ska tillsätta en programmeringskommission för att "utreda om programmering ska kunna ges en större plats i undervisningen i Stockholms skolor".

Under höstterminen 2015 kommer Stockholm stad att sätta igång pilotprojekt på utvalda skolor med programmering på schemat, skriver de.

När Ny Teknik ringer upp Karin Nygårds för att få hennes kommentarer uttrycker hon stor förvåning över att ingen tagit kontakt med henne och hennes kolleger runt om i Stockholm som tagit egna initiativ till att pussla ihop lektionstimmar i programmering.

- Det här är ju något som redan händer ute i skolorna. Det finns minst fem grundskolor i S tockholmsområdet och många, många fler runt om i landet, som har programmering och digital teknik på schemat. Vi lärare har startat en Facebookgrupp, Teacherhack, där vi utbyter idéer och tips. Vi har snart tusen medlemmar i Teacherhack, säger Karin Nygårds.

Hon arbetar nästan enbart med gratisprogram som finns på nätet, typ Scratch och Kojo.

- Med Kojo kan vi skriva kod som får en sköldpadda att röra sig. Det älskar barnen, säger Karin Nygårds.

Hon nämner också Webbstjärnans kursplats där det bland annat finns flera kurser om programmering. Webbstjärnan är egentligen en tävling som går ut på att publicera ett skolarbete på internet. Förra året anmälde sig 65 000 barn och ungdomar från hela Sverige till Webbstjärnan, som arrangeras av den svenska internetstiftelsen .SE.

- Jag har arbetat med detta i ett par år nu och för mig är det inget nytt. Men naturligtvis välkomnar jag finansborgarrådets initiativ eftersom det saknas övergripande direktiv för hur sådan här undervisning ska ske. Just nu är vi bara några idealister som håller på, säger hon.

Karin Nygårds började på Kvarbyskolan i Rinkeby och är nu på Sjöstadskolan i Hammarby Sjöstad för att lära ut digitalkunskap.

- Förra året lyckades vi få ihop 80 minuter digitalkunskap genom att ta några minuter här och några minuter där från olika ämnen och från elevens val. I år har vi ett forskningsprojekt för årskurs 5 där vi kopplar matte med programmering. Och det är faktiskt Stockholm stads utbildningsförvaltning som delfinansierar det, säger Karin Nygårds.

I höstas vann hon lärarpriset Guldäpplet för sin insats att ge eleverna verktyg för att utveckla sitt språk och behärska sin digitala miljö. "Hon har gjort stora insatser för att lyfta digitalkunskap som ett eget ämne i undervisningen", skrev juryn i sin motivering.

 

Eldsjälarna i Stockholms skolor

  • Karin Nygårds på Sjöstadskolan i Hammarby Sjöstad är den som är mest känd av de lärare som tagit initiativ till att ge eleverna undervisning i programmering. Karin Nygårds tipsar om fyra webbplatser för mer information: digitalsmart.se, viprogrammerar.se, karinskod.blogspot.se och geekgirlmini.blogspot.se.

Andra som tagit initiativ är

  • Helena Dalivin och Jannike Kohinoor på Mälarhöjdens skola. Där arbetar men med blockprogrammering visa sajten learn.code.org. Helena och Jannike har också start en it-klubb för tjejer. Där programmerar man i Scratch.
  • Zandra Zetterstrand på Ålstensskolan. Där arbetar man med ett testprojekt med CC, Creative Computing. Varje vecka använder man Scratch för blockprogrammering. Hela Ålstensskolan har deltagit under EU Code Week i oktober förra året.
  • Camilla Askebäck Diaz, förstelärare inom IT på Södermalmsskolan. Där arbetar man med programmering kopplat till matematiken. Skolan har deltagit i EU Code Week och Hour of Code i december.
  • Göran Sten på Hagsätraskolan arbetar med liknande projekt. På Hagsätraskolan har man kommit långt med Arduinoprogrammering.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt