Kockums utvecklar ny ubåt åt försvaret

2005-06-01 13:58  
Kockums ger sig inte

Kockums i Malmö har av försvaret fått i uppdrag att utveckla en ny generation ubåtar. Projektet går under beteckningen A26. Efter att den nordiska ubåten Viking skrotades söker Kockums nu aktivt efter nya utländska samarbetspartner. Alla detaljer om ubåten är hemliga.

Kockums ger sig inte. En efterföljare till Viking skissas.
Det nordiska ubåtsprojektet Viking gick i graven när Norge och Danmark hoppade av och även den svenska regeringen sa nej i försvarsbeslutet i höstas.

Formellt är ubåt Viking död och begraven. Men ett nytt projekt, som delvis bygger på ubåt Viking, bekräftas av både Försvarets Materielverk (FMV) och Kockums.

- Projektet A26 är ingen direkt fortsättning av det nordiska projektet. Men vi kommer att dra nytta av och vidareutveckla delar av den teknik som utvecklades i Viking-projektet, säger Kurt Svensson, informationsdirektör på FMV.

Forskar på nästa ubåtsgeneration
I uppdraget till FMV ingår att formulera framtida krav på ett svenskt ubåtsvapen, vad det ska innehålla, vad det ska kunna uträtta och hur det ska uppnås. Kostnader, de konkreta målen för projektet, när det ska vara slutfört - sådana uppgifter är än så länge hemligstämplade.

Kjell Göthe
- Jag kan bara bekräfta att vi inom projektets ram håller på med forskning och utveckling för nästa ubåtsgeneration, och att vi försöker få in ett annat land i projektet för att dela kostnaderna, säger Kockums informationschef Kjell Göthe.

Enligt honom är det tre länder som visat "visst intresse" för att gå med i ubåtsprojektet. Med ett av dessa länder - förmodligen Singapore - förs nu "diskussioner", men inte "förhandlingar".

Tar vara på erfarenheterna från Viking
- Projektet Viking var inte bortkastat. Den utveckling som gjordes kommer dels att användas för att uppgradera dagens ubåtar, dels som grund för nästa generation ubåtar, säger Kjell Göthe.

Ubåt Viking, som började projekteras 1997, var från början ett nordiskt samarbete mellan Norge, Danmark och Sverige. Finland var med som observatör.

Totalt skulle projektet ha kostat åtta miljarder kronor och tanken var att Norge skulle köpa fyra ubåtar, fyra skulle gå till Danmark och två till Sverige.

Några hundra miljoner hann de tre länderna satsa i två olika utvecklingsstudier innan projektet sänktes. FMV skrev så sent som i slutet på år 2003 ett kontrakt om teknikutveckling med Kockums värt 130 miljoner.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt