Kö till första kommunala teknikskolan

2003-04-08 13:29  

Första kommunala teknikskolan är igång på allvar. Ett hundratal elever i Örebro, från årskurs ett till nio, får lära sig teknik efter ordinarie skoltid. Vårens kurser är fulltecknade och fler barn står i kö.

En projektledare och tre heltidsanställda pedagoger undervisar barn i teknik vid landets första kommunala teknikskola, som ligger i Örebro.

Skolan, Komtek, invigdes under sportlovet och har idag ett antal kurser efter skoltid som samtliga är fulltecknade. Ungefär 100 barn går i dag i skolan och till hösten ska det bli dubbelt så många.

- Vi har till och med lite kö, säger Maria Svensson, ansvarig för satsningen på Örebro kommun.

Efter modell från kommunala musikskolan ska i första hand barn och ungdomar under få utveckla sitt intresse för teknik. Men i förlängningen ska även vuxna kunna få inspiration och utbildning vid Komtek.

Exempel på kurser som går just nu är Teknikens grunder med lego, för barn i årskurs 1-3, Pilla, skruva och experimentera, för årskurs 3-5 och 6-9, och elektronikdesign för tjejer i årskurs 7-9.

Örebro kommun finansierar projektet med stort stöd från AMS, Nutek och EU. Totalt kostar satsningen 17 miljoner och ska pågå fram till i maj 2005.

Målet är att teknikskolan därefter ska bli ett permanent inslag i det kommunala utbudet av utbildningar.

Förutom i Örebro ska det till hösten också startas teknikskolor i bland annat Halmstad, Jönköping, Härnösamd och Örnsköldsvik.

- Vi har ett 15 tal ytterligare kommuner som är intresserade av att starta teknikskolor, säger Inga-Lill Stjerndahl på Nutek.

Nutek ansvarar för att hålla ihop satsningen och näringsdepartementet har hittills avsatt tre miljoner kronor till de kommunala teknikskolorna.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt