Kö till första kommunala teknikskolan

2003-04-08 13:29  

Första kommunala teknikskolan är igång på allvar. Ett hundratal elever i Örebro, från årskurs ett till nio, får lära sig teknik efter ordinarie skoltid. Vårens kurser är fulltecknade och fler barn står i kö.

En projektledare och tre heltidsanställda pedagoger undervisar barn i teknik vid landets första kommunala teknikskola, som ligger i Örebro.

Skolan, Komtek, invigdes under sportlovet och har idag ett antal kurser efter skoltid som samtliga är fulltecknade. Ungefär 100 barn går i dag i skolan och till hösten ska det bli dubbelt så många.

- Vi har till och med lite kö, säger Maria Svensson, ansvarig för satsningen på Örebro kommun.

Efter modell från kommunala musikskolan ska i första hand barn och ungdomar under få utveckla sitt intresse för teknik. Men i förlängningen ska även vuxna kunna få inspiration och utbildning vid Komtek.

Exempel på kurser som går just nu är Teknikens grunder med lego, för barn i årskurs 1-3, Pilla, skruva och experimentera, för årskurs 3-5 och 6-9, och elektronikdesign för tjejer i årskurs 7-9.

Örebro kommun finansierar projektet med stort stöd från AMS, Nutek och EU. Totalt kostar satsningen 17 miljoner och ska pågå fram till i maj 2005.

Målet är att teknikskolan därefter ska bli ett permanent inslag i det kommunala utbudet av utbildningar.

Förutom i Örebro ska det till hösten också startas teknikskolor i bland annat Halmstad, Jönköping, Härnösamd och Örnsköldsvik.

- Vi har ett 15 tal ytterligare kommuner som är intresserade av att starta teknikskolor, säger Inga-Lill Stjerndahl på Nutek.

Nutek ansvarar för att hålla ihop satsningen och näringsdepartementet har hittills avsatt tre miljoner kronor till de kommunala teknikskolorna.

Monica Westman

Mer om: Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt