Klipp häcken rakt med hjälp av AR

2017-05-05 16:19  
Ny Tekniks reporter fick testa att klippa en thujahäck med hjälp av Microsofts ar-glasögon Hololens. Foto: Ny Teknik Redaktion

Dra upp häckens tänkta linje med hjälp av ar-glasögonen och sätt sedan igång och börja klippa.

Tillhör du den kategori människor som tycker att naturen behöver tuktas – men har svårt att få det rakt? Företaget Husqvarna utvecklar just nu ett verktyg som kan bli ett rättesnöre för vingliga häckklippare.

Med hjälp av Microsofts ar-glasögon Hololens och Googles ar-plattform Tango har Husqvarna och Combitech skapat ett verktyg som låter dig dra upp virtuella linjer och ytor efter vilka du klipper din häck. Linjerna och ytorna förblir där du ritat upp dem allt eftersom du rör dig i trädgården. Har du inte klippt tillräckligt visas det som mörka avbrott i den virtuella vita ytan.

Ny Tekniks reporter testade att klippa en thujahäck på Combitechs Techexperience day i Linköping i veckan. Gränssnittet var intuitivt och gick snabbt att vänja sig vid. Själva klippningen gick också bra men ytterligare förbättringar lär behövas för att förbättra häcksaxens synlighet gentemot de virtuella ytorna och häcken. Många trädgårdsentusiaster lär fortsätta med snöre eller frihand ett bra tag framöver.

Läs mer:

Läs mer: Masken styr armeringen på ESS-bygget

För Husqvarna handlar det mycket om att visa att man ligger i framkant i utvecklingen. Stefan Lindblom, tidigare på Combitech men nu verksamhetsarkitekt på Husqvarna, ser många möjliga användningsområden för ar-glasögon i trädgården, exempelvis för när bevattningsanläggningar ska planeras och för att visualisera hur träd kommer att förändra en miljö.

– Hur kommer det att se ut om tio år om jag planterar ett träd här i dag? Vi tror att det finns sätt att hjälpa både passionerade trädgårdsmästare och noviser, säger han.

Ännu så länge befinner man sig i det explorativa stadiet, fortsätter han, men konstaterar att målet är att få ut en produkt på marknaden inom ett par år för att hänga med i utvecklingen.

– Data är en tillgängliggörare men man måste få den att prata. Vi vill försöka ge trädgården en röst, säger Stefan Lindblom.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt