Klassisk mobiltillverkare säljs till Kina

2014-01-30 08:43  

Kinesiska Lenovo köper mobiltillverkaren Motorola av Google för närmare 20 miljarder kronor. Sökjätten behåller patenten.

Lenovo betalar 2,91 miljarder dollar, motsvarande 18,9 miljarder kronor, för Motorola.

Det är Lenovos andra affär på kort tid. I förra veckan köpte bolaget de enklare servrarna från IBM för 2,3 miljarder dollar.

Google har inte ägt mobilerna så länge. Det var sommaren 2011 som Google berättade att man ville köpa Motorolas mobiltillverkning för närmare 80 miljarder kronor, 12,5 miljarder dollar. Motivet var patenten, men sökjätten ville också testa möjligheten att ta fram egna mobiler.  

Men nu väljer alltså sökjätten att sälja mobilerna, som inte haft någon större framgång. Merparten av patenten stannar dock  hos Google.

Lenovo har vuxit starkt på mobilmarknaden de senaste åren.  I slutet av förra året, fjärde kvartalet, var bolaget nummer fyra i världen på marknaden för smarta mobiler. Med Motorola blir Lenovo trea, med en marknadsandel på 5 procent, enligt analysföretaget Strategy.

Lenovos starka ställning beror fram för allt på den kraftiga tillväxten på hemmamarknaden Kina.  Med köpet av Motorola vill Lenovo ta sig in på USA-marknaden, och även försöka nå företagskunderna.

Redan när Google köpte Motorola förundrades analytikerna över att sökjätten inte direkt sålde telefontillverkningen.

Utan egna mobiler väntas det bli lättare för Google att få med världsettan Samsung helt och fullt på Androidtåget.

Mer om: Motorola Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt