Klart webbläsaren ska ha inbyggd webbserver

2009-11-25 09:19  

Norska Opera har släppt version 10.10 av sin webbläsare. Den stora nyheten är att den fått en inbyggd webbserver. – Funktionen ska göra webben mer demokratisk, säger produktchefen Christen Krogh.

Informationen på webben flödar i huvudsak åt ett håll: Från stora servrar ut till webbläsarna. Norska Opera ser den obalansen som ett demokratiskt problem och vill sätta en webbserver i händerna på alla som använder nätet.

Inbyggd i den senaste versionen av företagets webbläsare finns därför webbservern Unite. Med den kan användarna till exempel enkelt visa upp bilder som ligger på den egna datorns hårddisk, utan att först behöva ladda upp dem till en webbtjänst som Flickr eller Facebook.

– Det gör att man inte behöver acceptera de konstigheter som finns i användarvillkoren hos många sajter, säger Christen Krogh och lyfter fram sin syster som en typisk användare:

– Hon tar tusentals bilder på sina barn. Men hon skulle aldrig lägga upp dem på nätet, och eftersom vi bor långt ifrån varandra har det inte funnits något sätt för mig att titta på bilder på mina syskonbarn. Men med Unite är det möjligt.

En Facebook-liknande chatt och delning av musik och filer är andra funktioner som finns i Unite från start. Nya tillämpningar kan utvecklas av den med programmeringskunskaper.

Den stora nyheten med Unite är enkelheten. Vem som helst har kunnat installera en webbserver på sin dator tidigare, men det är långt ifrån lika trivialt som att starta Unite.

En självklar nackdel med att ha bilder liggande på sin egen dator är att den måste vara igång för att andra ska kunna titta på dem. Men teknikchefen Håkon Wium Lie menar att det också är en styrka:

– Jag tror att många kommer att gilla att det är så enkelt att själv bestämma när bilderna ska finnas tillgängliga, säger han.

Anders Thoresson

Mer om: Unite Opera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt