Klart för supersnabbt USB

2009-05-20 12:01  
Necs usb3-chip

Den första kretsen för USB 3.0 finns nu till salu.

NEC räknar med att sälja sitt chip µPD720200 i mindre mängder till tidiga utvecklare. Standarden för USB 3.0 spikades först för ett halvår sedan. Den tillåter dataöverföring med upp till 5 Gigabit per sekund, och använder dessutom högre drivspänning. USB 3.0 väntas konkurrera ut den äldre standarden Firewire, ursprungligen utvecklad av Apple.

Mer högpresterande versioner av Firewire väntas, kanske upp till 6,2 gigabit per sekund, men USB har flera viktiga fördelar. Kretsarna är billigare att producera, kontakterna är bättre standardiserade och dessutom kan alla gamla usb-apparater användas med de senaste chippen.

Usb har nått ett stort volymförsprång. Ungefär 6 miljarder apparater med usb-anslutningar har sålts. Få datortillverkare bedömer det längre mödan värt att sätta portar för både USB och Firewire på sina apparater.

Niklas Dahlin

Mer om: USB Firewire

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt