Klart alla i Sverige ska ha telefon!

2010-03-11 14:01  

PTS ska ordna så att ett tiotal hushåll i Sverige som helt saknar telefoni ska få det. Det har regeringen bestämt. Samtidigt börjar Telia på prov att lägga ner det fasta telenätet.

Regeringen har beslutat att Post- och telestyrelsen ska upphandla en telefonilösning för ett litet antal hushåll i Sverige, eftersom alla i landet harrätt till telefoni till bostaden.

– Det är en förlängning av ett uppdrag som vi fick redan 2008 då vi skulle ordna telefoni åt tre hushåll som inte hade telefoni överhuvudtaget, förklarar Olof Bjurö, tf avdelningschef för konsumentmarknadsavdelningen på PTS.

Då handlade det om hushåll i extrem glesbygd där nedläggningen av det gamla nmt450 och brist på reservdelar till gamla system gjort det omöjligt att hålla liv i gamla teleförbindelser (huruvida operatören Icenet i praktiken erbjuder rösttelefoni på 450-bandet ärjust nu oklart).

PTS har sedan hittat ytterligare några fall, och totalt rör det sig nu om ett tiotal hushåll.

Den tekniska lösningen som hittills använts kommer från företagetMobile Network Scandinaviaoch bygger på att förstärka mobilnätens täckning med repeatrar. Men PTS undersöker också möjligheten att utnyttja satellittelefoni.

Totalt avsätter regeringen 7,5 miljoner kronor.

Efter stormen Gudrun
Uppdraget har ingenting att göra med PTS kritik av Telias tjänst "Fastmobil" som erbjudits i vissa områden efter stormen Gudruns framfart 2005.

PTS konstaterade 2008 atttjänsten inte höll måttet, men Telia har sedanåtgärdat problemen.

Telia lägger ner fasta nätet
Det nya regeringsuppdraget har heller ingenting att göra med att Telia på prov nu börjar lägga ner det fasta nätet i vissa delar avFlen, Vetlanda och Årjäng.

Där handlar det om att telenätet blivit så gammalt att Telia vill ersätta det med en tjänst som liknar Fastmobil – en fast telefonterminal uppkopplad via mobilnätet, både för röstsamtal och data.

Inledningsvis berörs 520 kunder, men går det bra tänker Telia gå vidare med teknikskiftet under fem år vilket då kommer att beröra omkring 50.000 hushåll.

Telia har fått kritik för teknikskiftet, bland annat för att de som har trygghetslarm via telenätet tvingas hitta en ny lösning för larmet.

Å andra sidan innebär teknikskiftet att internetuppkopplingen blir bättre än tidigare.

Mats Lewan

Mer om: Telefoni PTS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt