Klarar du matteuppgiften som svenska 15-åringar går bet på?

2013-12-04 12:19  

Bara 14 procent av svenska 15 åringar klarar att lösa ut en variabel ur en formel och beräkna värdet. Nästan hälften av de svenska eleverna valde att hoppa över uppgiften.

Svenska elevers dåliga kunskaper i matte debatteras nu flitigt. Men vad är det för uppgifter som de svenska eleverna inte klarar?

I en rapport om den senaste så kallade Pisa-undersökningen från Skolverket redovisas några av uppgifterna. Det är framförallt en av dem som svenska elever haft stora problem med.

I uppgiften ges en formel för att beräkna dropphastigheten utifrån ett antal olika variabler. I en första deluppgift ska eleverna beskriva hur en variabel förändras när en av de andra variablerna fördubblas. I den andra deluppgiften ska eleverna beräkna värdet för en av variablerna i formeln, vilket kräver att den först måste "lösas ut".

Bara 11 procent av de svenska 15-åringarna klarade den första deluppgiften och 14 procent den andra. Snittet för OECD var 16 respektive 26 procent.

Än mer utmärkande för de svenska eleverna var att en hög andel inte ens försökte lösa uppgiften utan hoppade över den helt.

43 procent av de svenska eleverna hoppade över den första deluppgiften och 45 procent hoppade över den andra. Snittet för elever från alla länder låg på 27 respektive 26 procent.

Hela rapporten med fler uppgifter från senaste Pisa-undersökningen hittar du här.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt