Kistaradion tar plats i Samsungs hemsurfmobil

2008-09-30 13:43  

Snart ska man kunna både ringa och mobilsurfa billigare så fort man kliver över tröskeln i hemmet. En av de första mobilerna kommer från Samsung, och cnetralt i mobilen är Kistaföretaget Nanoradios extremt strömsnåla wifi-krets.

Det är den så kallade uma-tekniken som nu tar klivet upp till 3g. Uma innebär att mobilnätet får en förlängning via bredbandet där hemma.

Tekniken har hittills gett billigare mobilsamtal i gsm-telefoner som i hemmet kopplas upp via wifi. En särskild poäng är att samtalen automatiskt flyttas över till wifi när man kliver över tröskeln.

När uma nu tar klivet till 3g ska även mobilsurfen sömlöst hoppa över till bredbandet via wifi, och bli billigare i hemmet.

Sony Ericsson och Samsung först
De första uma-mobilerna för 3g är Sony Ericsson G705u och Samsung P270 som båda ska användas i en uma-tjänst hos franska Orange.

Problemet med uma är att wifi-anslutningen måste vara på hela tiden, vilket slukar mycket ström.

Samsung har därför valt att använda en mycket strömsnål wifi-krets som utvecklats av Kistaföretaget Nanoradio.

Det är första gången som Nanoradio får en av de större mobiltillverkarna som officiell kund.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt