Digitalisering

Kiselkarbiden snart i produktion

Nu tar den sedan länge planerade kiselkarbidfabriken i Norrköping form. Efter byggbeslutet tog det inte lång tid innan kommunen satte spaden i marken. Under sommaren har väggarna rests, och i november ska produktionsutrustningen börja installeras. Och till påsk ska de första kiselkarbidskivorna ha lämnat fabriken.

"Vi räknar med att börja installera vår egen utrustning i november", säger Asko Vehanen, vd på Norstel. Planerna på elektronikfabriken hade legat färdiga i flera år när Norstel AB äntligen beslöt sig för att dra igång bygget av en ny kiselkarbidfabrik i Norrköping. Beslutet har fördröjts av finansiella utmaningar och miljökrav, men i februari kunde man bestämma sig och i maj kom grävskoporna på plats i Händelö industriområde. Idag är bygget i full gång.

- Nu rullar allt enligt planerna, men det är en stor investering i byggnaden. Ytan är kanske inte så stor, men det krävs mycket innanför skalet i form av ventilation och kanalisation, säger Björn Persson nöjd näringslivsdirektör Norrköping.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här