Kinect – släng dig i väggen!

2012-05-23 10:51  

Om Microsofts Kinect öppnade dörren för att styra saker med kroppen så tar en ny liten låda från San Francisco-företaget Leap Motion tekniken till en ny nivå – med 200 gånger högre precision.

Peka, skriv, rita med flera fingrar, zooma med fingernyp – en ny apparat från San Francisco-företaget Leap Motion låter dig göra allt detta i luften utan att röra skärmen. På en vanlig dator – med Windows eller Mac OS.

Den lilla lådan som ansluts med usb-kabel och inte är större än en mobil, kostar dessutom bara 70 dollar, eller omkring 500 kronor. De första exemplaren väntas dock inte levereras förrän i början av 2013.

Redan 2010 öppnades möjligheterna med kroppsstyrning när Microsoft lanserade Kinect – en apparat för omkring 1 000 kronor som ursprungligen bara var avsedd för att styra spelkonsolen Xbox men som snabbt hackades och i dag används till allt från virtuella provrum för kläder till att låta robotar se omgivningen i 3D. Kinect innebar en revolution för rörelsestyrning och 3D-seende eftersom motsvarande teknik tidigare varit specialgjord och kostat tiotusentals kronor.

Det nya med Leap Motions låda är en väsentligt höjd precision – enligt företaget självt ner till en hundradels millimeter eller omkring 200 gånger bättre än allt som finns på marknaden. Medan Kinect duger för armrörelser kan den nya tekniken därför användas för precisa fingerrörelser – visserligen bara inom ett område som sträcker sig drygt en halv meter i alla riktningar, till skillnad från Kinect som täcker ett helt rum.

Vilken typ av sensorer som används i lådan är inte klart, men Leap Motion uppger att precisionen framförallt uppnås genom framsteg när det gäller matematiska algoritmer. Bakom den utvecklingen ligger främst företagets teknikchef och medgrundare David Holz.

Idén föddes ursprungligen ur en önskan att kunna bygga 3d-modeller på datorn lika enkelt som det är att knåda en bit lera till önskad form. De möjliga tillämpningarna sträcker sig nu inom ett mycket vidare område – från operativsystem och konstruktion till kirurgi och konst, och mycket därtill.

I motsats till Microsoft som inledningsvis försökte begränsa användningen av Kinect till sin spelkonsol söker Leap Motion kontakt med programutvecklare som vill göra alla typer av intressanta tillämpningar baserade på tekniken. Intresseanmälan kan göras direkt på företagets webbsajt.

Leap Motion

Leap Motion grundades som Ocuspec 2010, tog in 1,3 miljoner dollar i riskkapital sommaren 2011 från bland annat Netscape-grundaren Marc Andreessen, och 12,75 miljoner dollar i maj 2012, främst från Highland Capital Partners.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt