Kindle vill bli böckernas Ipod

2009-02-18 08:41  

Amazons hoppas att e-bokläsaren Kindle 2 ska bli en Ipod för böcker. Det tror analytiker, men de anser att chanserna är små.

– Jag tror att de i slutändan hoppas att bokutgivning kommer att bli digital, och de vill bli en spelare på den marknaden när det sker, sa Van Baker, analytiker vid Gartner, till Businessweek i förra veckan då den nya versionen av Amazons bokläsare Kindle presenterades.

Bokläsaren finns fortfarande bara i USA, där bedömare diskuterar livligt om den har en chans att bli för böcker vad Ipod blivit för musik. De flesta är skeptiska.

En anledning är att den inte riktar sig till en massmarknad då Amazon valt att behålla det relativt höga priset 359 dollar, motsvarande omkring 3000 kronor.

En annan är att det går att läsa e-böcker på apparater som kan mycket annat, som exempelvis just Ipod.

Kindle lanserades till julhandeln 2007 och har sålts i omkring 500 000 exemplar.

Kindle 2 är tunnare, drygt 9 millimeter tjock. Skärmen är som tidigare av strömsnålt elektroniskt papper som reflekterar ljus, men skärpa i bilder och text har förbättrats genom gråskalan ökats från fyra till sexton nyanser.

Att bläddra fram en ny sida sägs gå 20 procent snabbare, och den har försetts med text-till-tal-funktion, så att det går att lyssna på engelskspråkiga böcker.

Vikten är strax under 300 gram och minnet har ökats från 256 megabyte till två gigabyte, vilket ska räcka för 1 500 böcker enligt Amazons sätt att räkna.

Precis som tidigare har den inbyggd mobiluppkoppling utan abonnemangskostnad till operatören Sprint, men fortfarande ingen anslutning mot trådlöst nät, wifi.

Marknadsföringen mot Europa uppges ha fördröjts av svårigheter för Amazon att göra överenskommelser med mobiloperatörer här.

Alexander Kristofersson

Mer om: Amazon Kindle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt