Kinas rymdteleskop får kamera med 2400 megapixlar

2022-05-23 10:57  
En rendering av rymdteleskopet CSST. Foto: Chinese Academy of Science

CSST ska skjutas upp redan under 2023, och är i samma storleksordning som Hubble-teleskopet. Men påstås ha mycket högre kapacitet.

Uppdatering: I en tidigare version stod fel antal megapixel på teleskopets sensor.

Kina förbereder sig för att skjuta upp sitt första rymdteleskop under nästa år. Chinese Space Station Telescope (CSST) är ett optiskt och ultraviolett rymdteleskop, enligt statliga kinesiska medier.  

CSST har en lins som mäter ungefär 2 meter och 30 stycken 81-megapixelsensorer för en sammanlagt kapacitet på drygt 2 400 megapixel. Linsen bleknar i förhållande till James Webb-teleskopet (6,5 meter) som sköts upp förra året, men är i ungefär samma storleksordning som det drygt 30-åriga Hubble-teleskopet (2,5 meter). 

Läs mer: James Webb är framme – men vad är Lagrangepunkt 2 för en plats?

Ska kunna docka med Kinas rymdstation

Kinas astronomiska forskningsinstitut NAOC hävdar dock att deras teleskop är betydligt mer kraftfullt än det äldre Hubble-teleskopet. Det påstås bland annat ha ett 350 gånger större synfält.

Förutom huvudsensorn ska CSST bära fyra andra instrument kan användas för att observera stjärnbildning i Vintergatan, kunna identifiera färger på kometer och asteroider i spinn, studera utvecklingen av supermassiva svarta hål och ta bilder av exoplaneter. 

CSST ska befinna sig i samma omloppsbana som Kinas kommande rymdstation Tiangong, som ska färdigställas under de närmaste åren. Tanken är att CSST ska kunna docka med rymdstationen för att enklare genomgå underhåll. 

Simon Campanello

Mer om: Rymden Teleskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt