Kina vill förbjuda brytningen av bitcoin

2019-04-10 10:35  
Foto: TT / AP Photo / Kin Cheung

Kinesiska företag står för en stor del av brytningen av nya bitcoin. Men nu vill myndigheterna förbjuda den energiintensiva verksamheten helt.

Den kinesiska staten kan vara på väg att införa ett förbud mot att gräva bitcoin och andra kryptovalutor. Det är en process som används för att verifiera transaktioner och generera nya pengar, och som i regel är väldigt energiintensiv.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att den kinesiska Kommissionen för nationell utveckling och reform, NDRC, har publicerat en över 450 punkter lång lista över verksamheter som bör förbjudas eller fasas. Detta eftersom de inte följer lagen eller bedöms vara osäkra, slösar resurser eller medför miljöföroreningar. Att gräva kryptovaluta är en av punkterna.

Jehan Chu som är partner på investeringsfirman Kenetic säger att förbudet skulle ligga väl i linje med Kinas hållning gentemot kryptovalutor. Sedan tidigare är handel och kapitalanskaffning (så kallade ICO:er) med kryptovalutor förbjudet i landet.

Läs mer: Miljöboven bitcoin – kryptovalutorna konsumerar allt mer energi

”Jag tror att Kina helt enkelt vill ”starta om” kryptobranschen för att få bättre tillsyn över den, samma tillvägagångssätt som de valde med internet”, säger Jehan Chu till Reuters.

Som Ny Teknik skrivit tidigare konsumerar kryptovalutor som bitcoin mycket riktigt enorma mängder el. Enligt analysverktyget Bitcoin Energy Consumption Index förbrukar nätverket i dagsläget över 54 TWh om året.

Förbudet skulle kunna få stora konsekvenser för kryptovalutans framtid. En stor andel av de datorer som används för att bryta nya bitcoins finns i landet. Enligt en rapport som Princeton-forskare publicerade i höstas kan så mycket som 74 procent av datorkraften som driver bitcoin stå i kinesiska serverhallar.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Blockkedjan förändrar internet

NRDC har inte presenterat en exakt tidsplan för när förbudet mot bitcoinbrytning skulle kunna slå igenom, men allmänheten har nu fram till den sjunde maj på sig att lämna in synpunkter på förslaget. Tekniktidningen Wired har talat med en bedömare som tror att det kan ta flera år innan den kinesiska staten hinner sätta stopp för landets kryptogrävare.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt