Digitalisering

Kina skaffar egna ledstjärnor

Beidou, den kinesiska navigationssatelliten.

Kina har bestämt sig för att bygga ett eget, världstäckande navigeringssystem. Fram till 2015 ska kineserna skicka upp ett trettiotal navigationssatelliter i systemet som kallas Beidou, efter det kinesiska namnet på Karlavagnen.

Publicerad

- Systemet gör oss oberoende av utländska system, sa Zhang Xiaojin, som är chef vid China Aerospace Science and Technology Corporation, i den kinesiska teven i måndags.

Hittills har kineserna skickat upp fem experimentsatelliter för navigering. Den första skickades upp i oktober 2000, och den senaste i april 2007. De regionalt täckande navigationssatelliterna användas bland annat under olympiaden i Beijing förra året.

Under detta och nästa år kommer tio satelliter att skickas upp, och därefter ytterligare ett tjugotal fram till 2015. Till skillnad från de första satelliterna, som ligger i geostationär bana på hög höjd (35 790 km över ekvatorn) över Kina, kommer de nya satelliterna att ligga i lägre banor (ca 21 000 km), i likhet med de övriga satellitnavigationssystemen.

I dag finns redan det amerikanska GPS och det ryska Glonass. Och det europeiska Galileo-systemet är under uppbyggnad. Galileo har idag två experimentsatelliter i rymden, och fyra till skjuts upp under 2010. Om ett år beslutas om ytterligare 28 satelliter för att fullkomliga Galileo.

Liksom de befintliga systemen kommer Beidou, eller Compass som det också kallas, att innehålla en hemlig militär tjänst och en civil navigationstjänst med tio meters noggrannhet på positionsangivelserna.

Länge pågick diskussioner mellan Kina och Europa om ett kinesiskt deltagande i Galileo. Planerna, som omfattade såväl finansiering som leverans av viss teknik, är dock inte aktuella sedan ett par år. Istället har kineserna nu valt att satsa på ett eget system som konkurrerar med de övriga om marknaden för positioneringstjänster.

Med fyra likartade satellitsystem, kan dessutom konkurrensen om frekvensutrymme bli ett stort problem. Alla utnyttjar de det smala L-bandet och risken för att störa varandra är överhängande.

- Men så länge kineserna följer fördelningen av frekvenser och de internationella överenskommelserna, kan det nog gå bra, säger Folke Brundin, marknadschef på Saab Space som levererar utrustning till Galileo.