Kina pressar Sharp på bästa tekniken

2011-02-22 10:32  

Om japanska Sharp ska få bygga en fabrik för lcd-skärmar i Kina måste det bli en för den senaste tekniken, annars får det vara.

Sharp har ansökt om att få uppföra en fabrik för tillverkning av 8e generationens lcd-paneler tillsammans med en lokal elektroniktillverkare i kinesiska Nanjing.

Liknande tillstånd har den kinesiska regeringen gett till koreanska LG och Samsung.

Men Sharp har inte fått något tillstånd. I stället kräver kineserna att den japanska tillverkaren ska producera skärmar av den 10e generationen tillsammans med det kinesiska bolaget i Nanjing, skriver tidningen Yomiuri Shimbun.

Med 10e generationens teknik får man en lcd-panel som mäter 2,88 x 3,13 meter, ur vilken man kan skära ut åtta stycken 60-tums skärmar. Med 8e generationens teknik blir panelerna så stora att man kan skära ut åtta stycken 46-tums skärmar.

En högt uppsatt chef vid Sharp säger till tidningen ingenting är bestämt när det gäller att bygga fabriken i Kina, därför vill inte Sharp ge besked om vilken teknikgeneration man i så fall tänker använda i Nanjing.

Kina kräver allt oftare att utländska bolag som vill lägga tillverkning i landet i så fall ska producera produkter som använder de senaste tekniska lösningarna för att kinesisk industri ska få möjlighet att ta del kunskaperna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt