Digitalisering

Kina kräver att Kanada släpper Huawei-chef

En domstol i Vancouver, Kanada, är på väg att inleda en prövning av USA:s begäran om utlämning av Huawei Technologies finanschef Meng Wanzhou. Arkivbild. Foto: JONATHAN HAYWARD AP/TT

Kinas regering har upprepat kravet på att Kanada friger Meng Wanzhou, finanschef på telekomtillverkaren Huawei Technologies. Korrigera ert misstag, kräver Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement till Kina på en pressträff.

Kravet framförs inför det att första fasen i en domstolsprövning av USA:s begäran om utlämning av Meng Wanzhou inleds i Vancouver, Kanada, på måndagen. Hon ska enligt åklagare i USA ha gjort sig skyldig till bedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran, då hon i sina kontakter med företrädare för storbanken HSBC ska ha ljugit om Huaweis relation till ett bolag som gjorde affärer i Iran.

Meng Wanzhou, äldsta dotter till Huawei-grundaren Ren Zehngfei, greps i Kanada i december 2018. Hon har sedan dess släppts fri mot borgen, men får inte lämna Vancouver, där hon lever med så kallad fotboja och bor med sin familj.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här