Kina kan dra åt metallkranen

2009-09-02 16:00  

Kina kan strypa exporten av sällsynta jordartsmetaller som är viktiga för elektronikindustri och annan högteknikindustri.

I Kina, och då speciellt i inre Mongoliet, finns merparten av världens kända tillgångar på en mängd strategiskt viktiga metaller.

Årsproduktionen ligger på runt 50000 ton, och omfattar metaller som dysprosium, terbium, thulium, neodym m fl.

Men rapporter i kinesiska medier talar om att kineserna förbereder nya bestämmelser för dessa strategiskt viktiga metaller.

I takt med att Kina tar sig an produktion av allt mer utvecklade produkter behöver landet själv dessa viktiga metaller, som är så viktiga för tillverkare av elektronikprodukter och energisparande utrustning.

I Japan vill trygga försörjningen av sällsynta metaller genom avtal med leverantörer utanför Kina.

Exempelvis har Sumitomo Corporation och kazakstanska kärnenergibolaget Kazatomprom kommit överens om utvinning av dysprosium och neodym ur resterna från uranbrytningen i landet.

Kazakstan tillhör en av de stora leverantörerna av uran i världen, och utvinningen görs i dagbrott. Man räknar med att den nya verksamheten ska kunna producera 15000 ton sällsynta jordartsmetaller 2015 ur restprodukterna från uranproduktionen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt